Най-богатият българин: Владимир Тенев и революцията на Уолстрийт


Най-богатият българин: Владимир Тенев и революцията на Уолстрийт
Снимка: Robinhood

13064

"Владимир Тенев и бизнес партньорът му Байджу Бхат имат велики планове, искат истинска революция." Какво пишат германските медии за 34-годишния милиардер от български произход Владимир Тенев, съосновател на компанията Robinhood, обобщава Deutsche Welle.

Няколко германски медии отделят внимание на един млад човек от български произход: 34-годишния милиардер Владимир Тенев, емигрирал в САЩ като дете. "Владимир Тенев и Байджу Бхат имат велики планове. Двамата основатели на мобилното приложение за борсови операции Robinhood, които се запознават по време на следването си в Университета Станфорд, са си поставили за цел – ни повече, ни по-малко – да демократизират за всички финансовия пазар", пише специализираното издание Manager Magazin.

"Революция на Уолстрийт"

"Търговия с ценни книжа от мобилния телефон, купуване и продаване на акции само с няколко докосвания по дисплея, при това без никакви такси: с този порив Robinhood иска да направи революция в правилата, които действат на Уолстрийт. За целта обаче Тенев и Бхат имат нужда от още много пари – и решиха да си ги набавят на борсата. И все пак Robinhood, защитникът на малките, тепърва трябва силно да расте – Тенев и Бхат го знаят добре", обобщава Manager Magazin.

Друго германско издание, Finanz und Wirtschaft, пише по същата тема следното: "Излизането на борсата можеше да протече по-успешно за Владимир Тенев. Миналия четвъртък изпълнителният директор изкара своята платформа Robinhood на американската технологична борса Nasdaq. Ценните книжа започнаха да се търгуват на цена от 38 долара за акция, но в края на борсовия ден цената им падна с 8%. А целта беше акциите да стигнат равнище от поне 42 долара, което щеше да оформи общата борсова "тежест" на концерна в размер на 35 млрд. долара. Независимо от това милиардерът с български корени и американски паспорт още преди това беше влязъл списъка на супербогатите, изготвян от Forbes."

"Нашата мечта"

"Нашата мечта е да направим инвестиционната дейност по-достъпна, особено за хора с по-малко пари. Вярваме, че финансовата система трябва да бъде устроена така, че да функционира за всички, а не само за шепа избраници", пише Manager Magazin, цитирайки казаното от Влад Тенев по време на изслушването му в Конгреса.

За първия борсов ден на Robinhood разказва и германският икономически всекидневник Handelsblatt: "В деня, когато компанията им излиза на борсата, Владимир Тенев и Байджу Бхат решават да се поразходят по Уолстрийт. Основателите на иновативния брокер Robinhood искат да отдадат дължимото на своя най-важен крайъгълен камък: техният стартъп от Силициевата долина, основан преди 8 години, най-после стъпва на Уолстрийт. Компанията, която атакува стария финансов свят, струва на борсата 32 млрд. долара.

Както повечето неща при технологичните компании, и тази разходка е перфектно инсценирана. Фотографите дебнат 34-годишния Тенев и 36-годишния Бхат, които възбудено разговарят помежду си, прегръщат се и с искрящи погледи позират пред рекламата на Robinhood, която техните пиари прожектират на големи екрани във финансовия квартал на Манхатън."

Според вестника личното богатство на Тенев възлиза на 2,4 милиарда долара, а състоянието на Бхат – на 2,8 милиарда. "Но празничното настроение не продължава дълго. Още през първия ден акциите им губят 8% от стойността си и се нареждат на трето място във вечната класация на най-неуспешните борсови стартове на подобни компании."

Вестникът разказва историята на двамата млади предприемачи, които преди Robinhood основават още две компании, и уточнява, че родителите на Тенев са българи, които работят в Световната банка. Handelsblatt и другите две германски медии не пропускат да разкажат подробно и за ролята, която Тенев и Бхат изиграха в началото на годината, когато акциите на фирмата Gamestop експлозивно се вдигнаха благодарение на координираната дейност на дребни вложители.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички