Oвладяването на това умение е "най-трудната част" от боравенето с лични финанси


Oвладяването на това умение е "най-трудната част" от боравенето с лични финанси
Снимка: iStock/Guliver

3048

Да бъдеш "майстор на паричните потоци" е ключов елемент от семейните финанси и също така един от най-трудните, казва сертифицираният финансов съветник Дъглас Бонепарт.

КАКВО ОЗНАЧАВА ОВЛАДЯВАНЕТО НА ТОЗИ НАБОР ОТ УМЕНИЯ?

Това е концепция в две направления: Да знаете колко струва да финансирате начина си на живот и да разбирате от какво можете постоянно да спестявате и инвестирате, казва Бонепарт."Балансирането на тези две неща вероятно е най-трудната част от всички лични финанси", каза той.

Често хората твърде бързо започват да инвестират, без да имат тази основа, каза той. Въпреки че инвестирането за дългосрочни цели е важно поради силата на натрупването, "каква е ползата от инвестирането, ако не можете да останете инвестирани?" каза Бонепарт. Без дисциплина по отношение на паричните потоци може да възникне непредвидено житейско събитие, което да ви накара да се потопите в тези инвестиции, които сте се надявали да не докосвате с години, добави той.

След като домакинствата имат представа за паричните потоци, те могат да си поставят измерими цели и да ги приоритизират: например създаване на резерв за спешни случаи и спестяване за пенсиониране, първоначална вноска или образование на детето в университет, каза Бонепарт.

Домакинствата, които се чувстват финансово затруднени, могат да проверят дали не правят "необмислени разходи", казва Каролин Маккланахан, CFP и основател на Life Planning Partners в Джаксънвил, Флорида. Тя препоръчва да се проучи какви разходи правят домакинствата за неща от първа необходимост като жилище и транспорт (и да се гарантира, че разходите в тези категории са възможно най-икономични) и за "желания". Прегледайте последната категория, за да се уверите, че използвате услугите, за които редовно харчите, като например членство във фитнес зала илиабонаменти за музикални услуги като Spotify, казва Маккланахан.

Можете да пренасочите всички спестявания, дори да са само 5, 10 или 25 долара месечно, към спестовна сметка. Те се натрупват бързо, добави тя. Хората, които имат желание да спестяват пари за черни дни, трябва да се уверят, че тези депозити се извършват автоматично, в идеалния случай на следващия ден след получаване на заплатата в банковата им сметка. "Ако не виждате излишнипари, няма да ги заделите, каза Маккланахан.

ОЩЕ: Няколко съвета как да спестите пари при пазаруване в хранителния магазин

Източник: CNBC

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички