Кой празнува имен ден днес, 14 октомври


Кой празнува имен ден днес, 14 октомври
Снимка: iStock

5150

Българската православна църква почита днес, 14 октомври църковния празник на преподобната Параскева (Петка) Търновска – Петковден.

Традициите на българите на този ден имат предхристиянски белези на земеделските култове.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а след смъртта ѝ нейните мощи, притежаващи целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен II ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на старата столица. След това са пренасяни на множество места, докато накрая остават в румънския град Яш, където са и до днес.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта при хората и при животните.

Денят се смята за повратен, на Петковден в някои краища, се спазва обичая „полезване“. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година.

Празникът в чест на света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Правят се курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница.

След това до Димитровден (26 октомври) жените не бива да работят с вълна, а ножиците се завързват с червен конец – „за да не се отваря устата на вълка“, също да плетат. Жените, които не спазват повелята, се вярва, че биват посетени от света Петка – под формата на змия или съсухрена жена, която иска да ги умъртви. Смята се, че ако човек облече дреха, ушита в дните между Петковден и Димитровден, ще се полудее или разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. След оплождането, по традиция, жените изпичат пресни питки и ги раздават, за да се роди здрав добитък.

В християнската митология света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони 3 пъти на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

В някои райони денят е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.

Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 9 октомври 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 3 октомври 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 септември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 17 септември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 16 септември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 14 септември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 5 септември 2023 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички