Кой празнува имен ден днес, 16 април 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 16 април 2023 година?
Снимка: iStock

8002

Честито Възкресение Христово! Великден е известен още като Възкресение Христово и Пасха. Празникът се чества на третия ден, след като Иисус Христос е разпнат и погребан. Тогава, на гроба на Спасителя отиват жени мироносци и те виждат, че тялото го няма – Христос е възкръснал! След великото събитие Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на всички апостоли.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата приканва вярващия християнин за тържеството на духа над плътта – победата на Исус Христос над смъртта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича „Страстна седмица“, означаваща страдание. Нарича се още и „Велика седмица“. Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след великия ден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

На Великден имен ден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велин, Велислав, Вили, Витан и производните им.

Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Песах, затова християнският празник е в зависимост от еврейския. Пасхата, или Песах, е празник във връзка с Изхода от Египет – бягството на евреите под водачеството на Моисей от Древен Египет. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Песах, то според решенията на събора би трябвало да бъде отслужван месец по-късно.

Според църквата възкресението на Иисус Христос е онзи исторически факт, който дава основа на цялото християнство. Св. ап. Павел разбирайки, че смисълът на християнството е неразривно свързан с Христовото Възкресение пише: "Ако Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви..."

На 16 април, Великден, имен ден празнуват всички, които носят името Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина и производните им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 9 април 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 8 април 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 6 април 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 28 март 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 26 март 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 март 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 24 март 2023 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички