Кой празнува имен ден днес, 2 януари 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 2 януари 2023 година?
Снимка: iStock

25984

На този ден църквата почита св. Силвестер.

Св. Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. За над година негов скъп гост бил един източен епископ – Тимотей, пристигнал в Рим да благовествува на езичниците, които били голямо болшинство в този международен град, а християните били около 200 000. Евангелският проповедник спечелил много идолослужители за Христа и Църквата, но градският началник Тарквиний заловил епископ Тимотей и го затворил в тъмница. Три пъти го бичували, за да се отрече от християнската си вяра и понеже останал непреклонен, бил обезглавен.

Градоначалникът повикал Силвестър да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни заповедта. Св. Силвестър предвидил близката смърт на користолюбивия и жесток управител и му отговорил с евангелските слова от притчата за безумния богаташ: „Нощес ще ти поискат душата“ (Лука 12:20) – и му заявил, че неговите заплахи няма да се сбъднат! Самонадеяният Тарквиний наредил да затворят Силвестър в тъмница и да го оковат във вериги, но като седнал да обядва, заседнала рибена кост в гърлото му и към полунощ умрял. Силвестър бил освободен от затвора.

Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт, избран за Римски епископ и станал 35-и папа.

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики (306-337 г.) за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 г. Преименувал неделния ден от „ден на слънцето“ в „ден Господен“, понеже в неделя Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и дела светителят надзиравал духовните си чеда. Стегнал дисциплината на клириците, като строго забранил да се занимават с търговия.

След много плодоносни труд, с който привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници и юдеи, св. Силвестър блажено починал в Господа. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата „Св. Прискила“ и неговата гробница е една от най-старите гробници на Вечния град.

На 2 януари имен ден празнуват всички с името Горан, Горица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим, Силва, Силвия, Силвана, Силвестър и производните им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кой празнува имен ден днес, 1 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 27 декември 2022 година?

Кой празнува имен ден днес, 26 декември 2022 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 декември 2022 година?

Кой празнува имен ден днес, 24 декември 2022 година?

Кой празнува имен ден днес, 23 декември 2022 година?

Кой празнува имен ден днес, 22 декември 2022 година?

Кой празнува имен ден днес, 21 декември 2022 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички