Кой празнува имен ден днес, 26 декември 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 26 декември 2023 година?
Снимка: iStock

5296

Свети Йосиф бил от царски род, от дома Давидов и Соломонов, внук Мататов, правнук Елиезеров, син на Иаков по природа, а на Илия по закона за кръвното сродство. Защото дядо му Матат умрял, след като се родил баща му Иаков. А Мататовата жена, майката на Иаков, била взета за жена от Мелхий, от коляното на Натан, син Давидов, и му родила Илия. А Илия се оженил и умрял бездетен; след него Иаков, който бил негов брат от една майка, но не и от един баща, се оженил за жена му; защото законът повелявал, ако някой умре, без да има деца, нека брат му да се ожени за жена му и да възкреси потомството на брат си.

По този закон Иаков се оженил за братовата си жена и родил свети Иосиф Обручник, и Йосиф бил, син на двама: по природа ­ на Иаков, а по закон ­ на Илия. Затова свети Евангелист Лука, излагайки родословието на Христа, посочил Илия за баща на Иосиф, казвайки за Христа: „беше, както мислеха, син Иосифов, Илиев, Мататов“ (Лук. 3:23-24), посочвайки Илия вместо Иаков.

За свети Иосиф има различни позиции при западните и източните християни. Според западните до кончина си бил девственик и изобщо не бил встъпвал в брак. Докато източните твърдят, че имал жена и деца. Така Никифор, древен гръцки историк, като следвал свети Иполит, съобщава, че се оженил за Саломия; „но не мисли, че това е същата Саломия, която се намирала във Витлеем и е искала да бабува при неизреченото раждане на Господа; това е била друга Саломия“. Защото тя била сродница на Елисавета и на Пресвета Богородица, а тази била дъщеря на Агей, брат на Захария, бащата на Предтеча; а Агей и Захария били синове на свещеника Варахия.

Със Саломия за съпруга, дъщерята на Агей, свети Йосиф имал четирима сина: Иаков, Симон, Иуда, Иосия, и две дъщери, Естир и Тамар или, както казват други ­ Марта; а синаксарът в Неделята на светите Мироносици прибавя и трета дъщеря, на име Саломия, омъжена за Заведей.

Георги Кедрин казва за двете дъщери на Иосиф, че едната Мария, била омъжена за Клеопа, брат на Йосиф след завръщането на Иосиф от Египет, но както изглежда тази Мария, Марта и Тамар, са едно и също лице. Дали е била дъщеря на Иосиф, или не, и колко дъщери е имал Йосиф не е от значение, но е несъмнено, че Иосиф е бил женен и е имал синове и дъщери.

Снимка: iStock

След кончината на жена си Саломия свети Иосиф живеел във вдовство достатъчно дълго време, прекарвайки дните си в чистота. В светото Евангелие неговият свят и непорочен живот е засвидетелстван от следните, макар и кратки, но похвални думи: „А Йосиф, мъжът ѝ, понеже беше праведен“ (Мат. 1:19). И кое може да бъде по-голямо от такова свидетелство? Той бил толкова праведен, че със светостта си надминал другите праведни праотци и патриарси. Защото кой бил достоен да стане обручник и мним мъж на Пречистата Дева, Майката Божия? И кому била дадена такава чест ­ да стане официално признат баща Христов?

Наистина Господ намерил този мъж по сърцето Си и му открил мъдростта Си, като го направил служител на тайнството на нашето спасение. Той бил достоен за тази чест и за това служение заради съвършения си и добродетелен живот. Когато той бил вече стар, на 80 години, Пречистата Дева Мария била сгодена за него и му била дадена за съхраняване на девството ѝ (а не за плътски, действителен брак). И той ѝ служел с благоговение и страх, като на Майка Божия и като на своя и на целия свят Господарка и Владичица (уверявайки се в това от ангела, явил му се насън), а служел също и на родения от нея Богомладенец, и по време на бягството в Египет, и след завръщането оттам, и по време на пребиваването в Назарет, изкарвайки прехраната им от труда с ръцете си, защото бил дърводелец и беден човек, макар и от царски род. Защото Господ пожелал да се роди в нищета, вземайки от царския род само плътта, а не царската слава, богатство и владичество. Затова Той сметнал за добре да има бедна Пречиста Майка и беден мним баща, давайки с това пример за смирение.

Като живял всичко 110 години, свети Йосиф мирно починал и отишъл при отците си в ада, занасяйки там радостна вест, че е дошъл желаният Месия, Който ще освободи и ще спаси човешкия род, Христос Господ, Комуто слава во веки. Амин.

На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, деня след Рождество Христово, се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус. По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" (28 март 1997) в България църковният празник на свети Йосиф се отбелязва като Ден на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

На 26 декември имен ден празнуват всички, които носят името Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 25 декември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 24 декември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 23 декември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 22 декември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 21 декември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 20 декември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 17 декември 2023 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички