Кой празнува имен ден днес, 6 февруари 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 6 февруари 2023 година?
Снимка: iStock

28965

През III век, когато християните били жестоко преследвани, живяла в гр. Кесария Кападокийска млада християнка, на име Доротея. Тя била много красива; мъдростта ѝ удивлявала всички, които я познавали, но най-ярко се отличавала тя с християнски добродетели и с ревност към закона Господен. Доротея се отказала от житейските радости и се посветила съвършено на Бога, като се стараела да Му служи с добри дела и праведен живот.

Саприкий, управител на Кападокийската област, повикал на съд Доротея като християнка. Девойката се помолила на Бога, изпросила Неговата всесилна помощ и без страх се явила пред управителя. Той започнал да я убеждава да принесе жертва на боговете, каквато била повелята на царя. Девойката отговорила, че небесният Цар е заповядал да се покланят само Нему и че тя ще изпълни Неговия закон и няма да се покланя на идолите. Управителят я заплашил с жестоки мъчения, ако не се отрече от вярата си.

- Тия мъчения са временни – отговорила Доротея, - а мъките в ада са вечни; ще се спася от вечните мъки, ако не се уплаша от временните.

Управителят заповядал да поставят Доротея на мястото на мъченията, като се надявал, че тя ще се уплаши от мъките и ще се отрече от вярата си, но девойката казала: „Защо се бавиш и не заповядаш да ме мъчат? Дай ми по-скоро да видя Този, за Когото не се боя да страдам и да умра!“

- А кой е той? – запитал управителят.

- Христос, Син Божий – отговорила девойката.

- Къде е тоя Христос?

- Чрез всемогъществото на Своето Божество Той е навсякъде – отговорила Доротея, - а с човешката Си природа Той е на небесата, отдясно на Своя Отец. Повярвай на думите ми, Саприкие ще се избавиш от гибелта и ще влезеш в небесния рай!

Виждайки, че думите му са безполезни, Саприкий заповядал жестоко да мъчат Доротея.

След това управителят измислил друго средство, за да склони Доротея да се отрече от вярата. В Кесария живеели две сестри – Христина и Калиста, които преди били християнки, но се отрекли от вярата си заради страха от мъчения. За своето отричане те получили от езичниците много пари и живеели в богатство и разкош, сред суетни удоволствия. Саприкий се надявал, че техният пример ще подейства на Доротея. Той изпратил при тях девойката, като им обещал богати дарове, в случай че я склонят да се отрече. Доротея прекарала у тях няколко дни и те усърдно я уговаряли да последва примера им. Те ѝ представяли всички житейски радости, от една страна, а от друга – мъчителна смърт.

- Не погубвай в мъки живота си – казвали ѝ те – спаси се от преждевременна смърт, чуй нашия съвет!

- По-добре вие чуйте моя съвет – отговорила им Доротея – покайте се за вашето отричане и се обърнете към Христа. Господ е без крайно благ и милостиво ще приеме тия, които искрено се обръщат към Него.

- Какво ще мислим ние за Христа? – казали сестрите. – Като се отрекохме, ние изгубихме надеждата си за Него и не можем да се върнем при Него.

- Вие тежко сте съгрешили, като сте се поклонили на идолите – отговорила Доротея - но повече грешите, като се отчайвате и съмнявате в милосърдието на Господа. Той може и иска да изцери вашите рани. Затова Той се нарича Спасител, понеже ни спасява и лекува душевните болести. Обърнете се към Него от цялото си сърце и не се съмнявайте в Неговото милосърдие!

Като чули тия думи, двете сестри с плач паднали при нозете на Доротея и я молили да им помогне със своите молитви. Думите на Доротея пробудили в тях гласа на съвестта и изпълнили душите им с надежда. Те започнали да се молят. Доротея застанала на колене и също молела Бога да приеме тяхното покаяние. „Боже милостиви! – казвала тя – Ти не искаш смъртта на грешника, а да се покае той и да се поправи. Ти си казал, че на небето ангелите се радват за един каещ се грешник (Лук 15:7-10). Покажи тогава Твоята милост на тия заблудили се овци и, като добър Пастир, приеми ги отново в Твоята ограда!“ Сестрите се молели със сълзи и сърдечно съкрушение и Господ чул молитвата и им дарувал сила да докажат с дела своето разкаяние.

След няколко дни Саприкий повикал Доротея и двете сестри. Отвел Христина и Калиста настрана и ги попитал дали са склонили Доротея да се отрече от християнската вяра. Сестрите смело му отговорили: „Ние сами сме се заблуждавали, ние сами сме съгрешили, когато заради страха от мъки се отрекохме от Христа. Но Господ ни даде покаяние и ние Го молим да ни прости тежкия грях!“

Саприкий се разгневил, заповядал да вържат сестрите една за друга и заповядал да ги изгорят. Те твърдо понесли мъчението и викали към Господа: „Господи Иисусе Христе, приеми нашето покаяние и дай ни прощение!“ Доротея с радост гледала на техния подвиг, като им говорела за наградата, която ги очаква на небето. Тъй умрели сестрите и получили мъченически венец. След смъртта на Христина и Калиста Саприкий заповядал жестоко да мъчат Доротея. След страшните страдания лицето на мъченицата сияело от неизказана радост. „На какво се радваш?“ – казал ѝ озлобеният Саприкий.

– През целия ми живот не е имало за мене по-радостен ден от днешния – отговорила мъченицата. – Бог ми помогна отново да обърна към Него две души, които ти с помощта на дявола бе отвърнал от Господа. За тях сега е голяма радост на небето. Радват се и тържествуват ангелите, апостолите, пророците и мъчениците. Защо се бавиш, Саприкий? Дай ми да се порадвам и аз на небето заедно с ония, с които плаках на земята!

Тогава Саприкий заповядал да усилят мъченията на Доротея: обгаряли я с огън, били я по лицето. Сетне управителят изгубил надежда, че тя ще се отрече от вярата си и я осъдил на смърт. Когато светата мъченица чула смъртната присъда, радостно извикала: „Благодаря Ти, Господи, че ме призоваваш в Твоя рай и ме въвеждаш в Своя чертог!“ Тя била отведена на смърт. Доротея преклонила глава под меча и чистата ѝ душа отлетяла при Господа.

На 6 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина, Фотьо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 5 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 3 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 1 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 28 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 24 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 22 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 21 януари 2023 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички