Онлайн магазин - готов ли да използвам, или да поръчам изработка на нов?


Онлайн магазин - готов ли да използвам, или да поръчам изработка на нов?
Снимка: iStock/Guliver

3575

Събитията от последните две години доведоха до драстични промени в областта на търговията. Редица търговски обекти бяха принудени да затворят врати, а дигиталната среда се оказа единствената алтернатива пред тях.

Онлайн търговията е секторът, който категорично бележи ръст в условията на пандемия. Тази тенденция се наблюдава както в световен мащаб, така и у нас. По данни на Българската Е-комерс асоциация е-търговията в България е нараснала с приблизително 9% през 2020 г. За последните пет години се наблюдава повишение между 21% и 35%.

Без оглед на това дали става въпрос за физически магазин, или голяма корпорация, бизнесът започва да търси начини да се впише в съвременните тенденции, започвайки да развива електронна търговия. На този етап възниква един важен въпрос.

Готов онлайн магазин ли да използвам, или да поръчам изработката на нов? Този въпрос продължава да буди интереса на стотици търговци, решили да се възползват от успеха на дигитализацията днес.

Два начина за стартиране на онлайн магазин - готов онлайн магазин или такъв по поръчка

Изработка на сайт по поръчка или изграждане на онлайн магазин посредством платформа за електронна търговия са двете най-често срещани алтернативи за стартиране на онлайн магазин.

На който и от двата варианта да се доверят потребителите, направата на инвестиция е наложителна. Обикновено именно цената е факторът, който е определящ за това кой от двата варианта да предпочете бизнесът.

Защо платформата за електронна търговия е по-достъпният вариант за собствен онлайн магазин?

Екомерс платформите, работещи като SaaS софтуер (Software as services - от англ. език софтуер като услуга), предоставят готово решение за всекиго. Потребителят няма ангажимент да инсталира и конфигурира софтуера - етап, който е неизбежен при използването на платформи с отворен код.

Ползването на готов електронен магазин е решение, за което е необходимо заплащането на месечен или годишен абонамент за поддръжка. Цената варира и в зависимост от пакета, включва различни функционалности и интеграции.

Ниска инвестиция

В зависимост от доставчика на услугата, онлайн търговците могат да се възползват и от безплатен период при определени условия - обикновено до достигане на даден оборот или за определен период от време. Планирайки колко продукти ще продават и какъв е очакваният оборот на годишна или месечна база, клиентът може да избере и за какъв абонаментен план да плаща.

Достъп до множество работещи дизайни и инструменти

Наборът от функции, които предоставя една платформа за електронна търговия, прави възможно лесното стартиране на онлайн магазин от всекиго. Изборът е между широк каталог от темплейти с включени функционалности, с които могат да се открият магазини за всичко - от такъв за авточасти до е-магазин за хендмейд творчески артикули.

Гарантирана сигурност и безпроблемна работа

Доставчикът на услугата има отговорност да осигури безпроблемната работа на хостинга. Това не е никак лека задача за хора, които за първи път се сблъскват с подобна платформа и трябва да развиват е-бизнес напълно сами. SaaS платформите са и много по-сигурни по отношение защитата на базата данни на магазина. Такава сигурност при платформите с отворен код липсва.

Постоянна поддръжка

Платформите за е-магазини практически предоставят услуга, за която доставчиците ѝ се стремят да предложат качествена поддръжка. Всеки път, когато ползвателят ѝ има нужда от съдействие, може да се обърне към отдела по поддръжка на екомерс платформата.

Изработката на онлайн магазин от нулата - по-висока инвестиция за почти същия набор от функционалности

При изработка на онлайн магазин по поръчка задачата се възлага на фирма или отделен човек, който ги създава от нулата. В този случай търговецът следва да уточни с разработчика всички детайли около бъдещия магазин - функционалности, лицензи, дизайн и много други. Това отнема повече време и усилия, които имат своята цена.

По-голям контрол, изискващ повече познания

За да контролира целият процес по създаване на сайта, търговецът е необходимо да има и известни познания по отношение изграждането на уебсайт, функционалности, плъгини, дизайн и т.н. Това неминуемо рефлектира върху крайната цена на поръчката. В случай че бъдещият онлайн търговец няма познания за това какво иска да види като краен резултат, рискът разработчикът да му представи онлайн магазин, който по нищо не се различава от този, изграден с екомерс платформа, е много голям.

По-висока инвестиция

Ако приемем за отправна точка цената, която почти винаги има определящо значение за бизнеса, при изграждането на електронен магазин по поръчка тя е много по-висока. Ключовите причини за това са, че тук говорим за разработка на плъгини, дизайни, цветове, функционалности, допълнителни разширения, интеграции за плащане, маркетинг и много други, които се разработват от нулата. При използването на готов темплейт за онлайн магазин всичко това е налично.

Еднократна инвестиция, но не съвсем

Търговецът плаща за самата изработка на сайта, но разходи като домейн, хостинг и последваща поддръжка, SEO и други, не могат да бъдат отменени. Те, от своя страна, гарантират за правилното функциониране на сайта занапред. Практически, развитието на онлайн магазин не може да бъде просто еднократна инвестиция.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички