Стресът на работното място личи по това как хората използват компютъра


Стресът на работното място личи по това как хората използват компютъра
Снимка: iStock

2297

Начинът, по който хората пишат и използват компютърната мишка, може да е по-добър индикатор за стреса на работното място, отколкото сърдечният им ритъм, предаде Франс прес, като се позовава на швейцарско изследване.

Авторите му смятат, че техният модел може да помогне за предотвратяване на хроничния стрес. „Начинът, по който пишем на клавиатурата и движим мишката, изглежда е по-добър показател за нивото на стрес, отколкото сърдечният ни ритъм в работна среда“, според изследователи от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих.

За целите на изследването авторите му са наблюдавали 90 участници в лаборатория, изпълнявали реалистични офис задачи, като планиране на срещи или записване и анализ на данни.

Специалистите са записали поведението с мишката и клавиатурата на участниците и сърдечния им ритъм, и редовно са ги питали колко стресирани се чувстват.

Докато на някои от изследваните лица е било позволено да работят необезпокоявани, половината участници са били прекъсвани многократно от чат съобщения и са били поканени да участват в интервю за работа.

 

Изследователите са установили, че стресираните хора пишат и движат мишката различно от спокойните хора. „Стресираните хора местят мишката по-често и по-неточно и покриват по-големи разстояния на екрана“, обясняват авторите на изследването.

Специалистите са открили също, че хората, които са стресирани на работното място, правят повече грешки, когато пишат, и са склонни да пишат отривисто, с много кратки паузи. Спокойните хора, от друга страна, правят по-малко, но по-дълги почивки, когато пишат на компютъра.

Връзката между стреса и поведението с клавиатурата и мишката може да се обясни с т.нар. теория за невромоторния шум.

„Повишените нива на стрес влияят негативно върху способността на мозъка ни да обработва информация. Това се отразява и на двигателните ни умения“, обяснява психологът и съавтор на изследването Жасмин Кер. Изследователите отбелязват, че е нужно спешно да се намерят надеждни начини за откриване на повишен стрес на работното място, от какъвто страда всеки 3 служител в Швейцария. „Засегнатите често не осъзнават, че физическите и психическите им ресурси намаляват, докато не стане твърде късно“, отбелязват изследователите.

Към момента те тестват своя модел с помощта на приложение, като данните се записват от швейцарски служители, съгласили се да участват.

Резултатите се очакват до края на годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ефективна работа без прегаряне. Възможно ли е?

Защо стресът в малки количества е полезен?

Невидимият враг, който ни стресира, разболява и убива

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички