7 съвета как да сте ефективен служител без да стигате до бърнаут


7 съвета как да сте ефективен служител без да стигате до бърнаут
Снимка: iStock

3037

Чувствате ли понякога, че изискванията в работата ви са прекалено големи? Чувствате ли се, че сте на предела на силите си? Това не е изненадващо. Често високите изисквания водят до прегаряне. Изследователи проучват феномена на „бърнаут“ или „прегаряне“ още от 70-те години. Резултатите, уви, изобщо не са добри, пише medium.com.

Според изследванията високите нива на прегаряне са свързани с редица проблеми, като:

  • Безпокойство
  • Депресия
  • Нарушение на съня
  • Нарушение на паметта
  • Болки във врата и раменете

Освен това прегарянето увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Цената на усилената работа понякога излиза прекалено висока. Независимо дали вашият ръководител има високи изисквания, или вие имате такива към себе си. И двете водят до един резултат – не можете да се справите с ежедневните изисквания и това ви изтощава. Ако се разпознавате в тези симптоми, значи страдате от претоварване

Преди дни Bloomberg съобщи, че рекорден брой офис служители по света – над 40%, чувстват, че са прегрели на работното място, като се позовава на проучване на изследователския консорциум Future Forum. Според агенцията основните причини за бърнаута са икономическата несигурност, страхът на служителите от съкращаване и нарастващата технологична тежест.

Как да се справите и да предотвратите прегряването? Представяме ви 7 съвета, които ще ви помогнат да се облекчите ситуацията до известна степен.

Обичайте работата си

Работата е много по-лесна, когато ви харесва. Можете да се научите да изпитвате удоволствие от нея. Ако не харесвате работата си, имате два избора – или да напуснете или да извадите най-доброто от ситуацията. Освен това можете да станете по-добри в това, което правите. А ако не е възможно, то гледайте на него като на временно работно място.

Всички сме имали работа, която не харесваме. Справете се със ситуацията и намерете нещо друго. Междувременно обаче се постарайте да се наслаждавате на това, което правите.

Не се надценявайте

Някои хора смятат, че могат да се справят с всичко, което някой им възложи. Да се заемете с нов проект, да отидете на бизнес среща, да говорите на някое събитие. Когато ангажиментите станат прекалено много, понякога просто трябва да кажете: „Не“.

Поискайте помощ

„Мога да го направя сам“, вероятно е вашата мантра. Е, ето ви новина – няма нужда. Никой не може да се справи сам с всичко. Понякога просто ви трябва ви помощ. Когато имате нужда можете да се свържете с колеги, приятели, ръководители, семейство или всеки, когото познавате. Ще се изненадате колко хора ще ви помогнат.

Без чувство за вина

Отпуснете се. Не можете да бъдете навсякъде и да се грижите за всичко и всички. На първо място, хората могат да се грижат за себе си – няма нужда да бъдете нечий герой.

Какъв е смисълът? 

Задавайте си този въпрос от време на време. Отговорът не ви удовлетворява? Тогава не го правете. Резултатът е единственото, което има значение.

Не можете да имате всичко

Примирете се с факта, че не можете да се заемете с всичко и да имате всичко. Не можете едновременно да прекарвате време с приятели, семейство, да работите усилено, да ходите на фитнес, да пътувате и куп други неща. Реално трябва да изберете едно-две неща, върху които да се съсредоточите.

Трябва да вземете решение какво е добре да правите, кои дейност да приоритизирате и на кое да отдадете цялото си внимание и съответно други да жертвате.

Времето е ограничен и ценен ресурс, затова трябва да го харчите разумно.

Спортувайте 

Ежедневните упражнения намаляват стреса, безпокойството и подобряват концентрацията. Ежедневните упражнения са задължителни. Правете ги всеки ден – без извинения. Ще усетите огромна разлика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Световната здравна организация обяви преумората за болест

Бърнаут синдромът става професионално заболяване в Белгия

Как да се справим със страха от понеделника?

 

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички