Как да се справим със страха от понеделника?


Как да се справим със страха от понеделника?
Снимка: iStock

4011

Когато човек не се чувства удовлетворен от работата си, очаква понеделника не като начало на нова, вълнуваща и позитивна седмица, а като поредния цикъл на неприятни задължения, с които трябва да се примири до следващия петък.

А ако е и в токсична работна среда, може да се стигне даже до страх и тревожност от наближаването на поредната доза тормоз и служебни драми. Очевидно това не е начин на живот, с който да се примирявате твърде дълго. Как да се справите с тормоз на работното място

Всъщност, неприятното чувство от понеделника е много добра отправна точка за това, че трябва да направите промени. Не е задължително да си подавате молбата за напускане, а по-скоро да оцените правилно какво в работата ви затруднява, създава ви стрес и да анализирате ситуацията си.

Можете да вземете различни мерки, например:

Говорете с шефа за разнообразяване на задълженията ви

Вероятно имате силни страни, които сте развили толкова, че да можете да говорите за известна промяна в задълженията ви, която да ви направи по-ефективен и полезен служител и за компанията, и са вас самите. Или ако чувствате, че имате потенциал в комуникацията, докато ви задържат над таблиците, споделете го. Това ще е от полза и за двете страни и е много възможно шефът ви просто да не е наясно, че сте готови за нови задължения.

Използвайте възможности за кариерно развитие

Много компании предлагат постоянно възможности за кариерно развитие като обучения, програми за наставничество и т.н. Ако досега сте игнорирали такива, време е да се включите – това ще разнообрази работната ви седмица, ще ви извади от рутината на понеделниците и ще ви зареди с позитивна енергия и чувство, че правите нещо полезно за личното ви и професионално израстване.

Участвайте в допълнителни дейности

В повечето случаи хората, които се страхуват от понеделниците, са просто затънали в рутина и им трябва да очакват нещо ново и вълнуващо – но ако не подадете ръка, че сте готови за нещо повече (например да се включите с помощ към проект на друг екип), няма как да излезете от ситуацията си. Огледайте се и предложете помощ, където смятате, че можете да сте полезни.

Вземете си почивка

Страхът от понеделника, чувството за досада са симптоми и на прегаряне от работа (т.нар. бърнаут). Много е възможно да сте преуморени и да се нуждатете от почивка. Ако не можете просто да зарежете офиса, помислете за друг вариант – можете да вземете няколко поредни петъка и да правите дълги уикенди извън мястото, където живеете. Така ще можете да си почивате активно и да се зареждате за по-кратка предстояща работна седмица.

Потърсете нова работа

Ако всичко около вас е напълно непоносимо и сте нещастни, няма какво повече да се направи – трябва да започнете да търсите нова работа. Можете да отделяте време за това именно в началото на работната седмица. Ако отделяте 1-2 часа всеки понеделник да прелиствате обяви и да се грижите за собственото си бъдеще, ще скъсате оковите на страха си и ще очаквате моментите, в които давате нови възможности за себе си с нетърпение.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички