5 начина да се погрижите за служителите си


5 начина да се погрижите за служителите си
Снимка: Pexels.com

2258

Социални придобивки, тийм билдинг, повишение на заплащането... Вариантите да мотивирате служителите и да ги накарате да се чувстват по-добре на работното място са много. Разбира се, сложната част от процеса е да съобразите желанията си с бюджета на фирмата. В статията ще разгледаме варианти как да се погрижите за служителите си в зависимост от средствата, които можете да инвестирате.

5 начина да се погрижите за екипа си

Възможности за кариерно развитие

Ясният план за кариерно развитие е добра практика на всички модерни компании.

Никой не обича рутинна работа, в която няма възможност за израстване. При много позиции текучеството на кадри е продиктувано именно от този аспект на работата, а не проблеми със заплащането.

Започнете разговора за кариерното развитие още при постъпването на работа и го обсъждайте поне на всеки 6 месеца. Така ще можете да проследите промени в нагласите на човека и неговият прогрес. Много често липсата на подобен разговор и предоставена възможност за повишение карат служителите да напускат след година или две във фирмата - точно когато са започнали да работят на максимална ефективност. Това налага ръководството да бъде проактивната страна в този процес.

Не подценявайте и възможностите за обучение и посещение на събития. Можете да предвидите бюджет за всеки отдел или система, в която мениджърите одобряват избраните от екипа обучения. По този начин не само давате възможност за развитие на кадрите, но и сте сигурни, че те са в крак с последните нововъведения в сферата.

Придобивки

Пакетът със социални придобивки е сред най-важните компоненти както за кандидати за работа, така и за задържане на кадри. Обикновено инвестициите в него изискват повече средства, но могат да излязат и по-евтино в сравнение с увеличение на заплатите на служителите.

Сред най-популярните придобивки са ваучерите за храна, които се получават месечно от всички работещи във фирмата. Други възможности са допълнителна здравна застраховка, карта за спорт, възстановяване на разходи за транспорт.

Добра идея е да провеждате запитване към служителите кои продобивки ценят най-много и дали има такава, която искат. Понякога резултатите от подобно проучване могат да ви дадат ценни идеи, за които иначе не бихте се досетили.

Приятно и безопасно работно място

Комфортната обстановка трябва да бъде водеща за всяка фирма, за да стимулира работоспособността на хората. Постарайте се да осигурите достатъчно място между бюрата в офиса, подходяща температура, кухненско пространство с безплатно кафе. Много фирми осигуряват и здравословна закуска веднъж или два пъти седмично, която дава възможност за социализиране на хората от различни екипи.

Ако фирмата ви е в дейността на производството, е ключово да не допускате никакви компромиси със сигурността на екипа.

Открита комуникация

Добрата комуникация на всички нива във фирмата кара служителите да се чувстват спокойни и чути. Подобряването на комуникацията е лесна мярка, която можете да приложите, ако имате малък бюджет.

От голяма важност е да запознавате регулярно всички служители с развитието на фирмата, нейните цели и постижения. Дайте възможност на екипите да предоставят обратна връзка и за техните мениджъри, и за представителите на ръководството, без да се притесняват от негативни последици. Направете предоставянето на обратна връзка и възможности за подобрение регулярна практика за всеки служител. Така ще избегнете натрупване на критики и емоции, които да доведат до напускане.

Подкрепа срещу бърнаут

Бърнаут синдромът, или претоварване с работа, е все по-често срещан в наши дни. Важно е да бъдете нащрек за служители, които са близо до бърнаут, и да им предоставите необходимата подкрепа. Тя може да се изразява в допълнителни почивни дни, намаляване на работното натоварване, смяна на проекти. Понякога малки промени в организацията на работата могат да помогнат много на вашите служители да имат добър баланс между личния и професионални си живот. Това със сигурност ще подобри тяхната лоялност и мотивация и те ще останат във вашата фирма за по-дълго време.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички