5 стъпки, които ще ви доближат до мечтаната работа


5 стъпки, които ще ви доближат до мечтаната работа
Снимка: iStock/Guliver

4336

Намирането на сигурно работно място е сред най-желаните и най-важните критерии, когато сте на пазара на труда. Повечето хора се стремят към стабилни и съвестни работодатели, дългосрочни отношения и подходящи условия на развитие и заплащане. Ако и за вас сигурността е важен критерий при търсенето на работа тези 5 стъпки ще ви доближат до мечтания работодател. Задайте си този въпрос, преди да приемете нова работа

1. Проучете добре компанията

Ако въпросният работодател "се крие" зад шаблонни изрази като "голяма международна компания", "лидер в своята индустрия" или "динамично развиваща се компания" и липсва каквато и да било конкретика, направете проучване. Кои са тези хора? Какво е мястото им на пазара? Какво са постигнали? Имат ли профили в социалните мрежи? Какви са отзивите за продуктите и услугите им от техните клиенти? Отговорите на всички тези въпроси ще ви дадат нужната яснота дали са вашите хора, или не.

2. Използвайте доказани ресурси при търсене на работа

Човек рядко намира стабилна работа, ако е откъснал листче от обява, залепена на някой стълб. Насочете се към сайтове и платформи с добра репутация, Linkedin и сайтове на компании, които ви интересуват.

3. Търсете оферти с конкретни отговорности и поне диапазон на заплащането

Формулировки като "общуване с клиенти" или "изпълняване на преките нареждания на ръководителя" са много общи и могат да значат ред неща. Сериозните оферти имат определен набор отговорности в длъжностната характеристика, след който няма точка "други". Когато сте вече на етап с интервю, искайте повече подробности.

4. Не започвайте работа неформално, без заплащане

Работодателят трябва да сключи договор с вас за извършване на определена услуга т.е. работа срещу договорено заплащане. Ако ви предлагат да работите неформално или да поработите малко без възнаграждение – откажете.

5. Също и не плащайте, за да работите

Оферти, при които се очаква от вас да платите обучението си, също можете да отхвърлите веднага. Ако работодателят желае да обучи свой служител, то той трябва да плати за него. Обяви, при които трябва да платите такса или да се обадите на съмнителни задгранични телефонни номера, е по-вероятно да се отразят на сметката ви, а не да ви намерят сигурна работа. Първа седмица на нова работа? Ето как трябва да се държите 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Започвате нова работа? Тези 4 неща ще ви помогнат да се адаптирате

4 неща, които да направите, когато започнете нова работа 

Това не е работата, която исках: Какво да правя? 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички