Световната здравна организация обяви преумората за болест


Световната здравна организация обяви преумората за болест
Снимка: iStock/Guliver

4752

Световната здравна организация за първи път включи преумората в своята Международна класификация на болестите (ICD), която се използва широко като еталон за диагностика и здравни застраховки.

Решението, взето по време на Световната здравна асамблея в Женева, може да помогне да се сложи край на десетилетия дебати между експерти за това как да се определи преумората и дали трябва да се счита за медицинско състояние, предава AFP, цитирана от БГНЕС.

В последната актуализация на своя каталог с болести и наранявания по света, СЗО определя преумората като "синдром, концептуализиран като резултат от хроничен стрес на работното място, за който не са взети адекватни мерки". Синдромът се характеризира с три измерения: „1) чувство на изчерпване на енергията или изтощение, 2) ментално дистанциране от работата или чувства на негативизъм или цинизъм, свързани с работата и 3) намалена професионална ефективност”.

"Преумората се отнася конкретно за явленията в професионален контекст и не трябва да се прилага за описване на опит в други области на живота", според класификацията.

Актуализираният списък на ICD, наречен ICD -11, беше изготвен миналата година след препоръки на здравни експерти от целия свят и бе одобрен в събота.

"Това е първият път, в който "преумората е включена в класификацията“, заяви говорителят на СЗО Тарик Ясаревич пред репортери.

ICD -11, който ще влезе в сила през януари 2022 г., съдържа няколко други допълнения, като класифицирането на „обсебващото сексуално поведение“ като психично разстройство. За първи път обаче той признава видео игрите като пристрастяване, описвайки ги заедно с хазарта и наркотиците като действие на кокаин.

Актуализираният списък премахва в същото време транссексуалността от списъка с психични разстройства, като вместо това го включва в главата „условия, свързани със сексуалното здраве“.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички