Как Ингвар Кампрад създаде империята IKEA

Как Ингвар Кампрад създаде империята IKEA
Източник: Twitter

Ингвар Кампрад, създателят на веригата за домашно обзавеждане IKEA, почина на 91 години. Той със сигурност бе една от най-интересните личности на световната бизнес сцена - и то при положение, че избягваше светлините на прожекторите.

Кампрад е роден в Швеция през 1926 г. и още на 5 годинки започнал да продава кибрит, за да си докарва джобни. В тийнейджърските си години се увлича по идеологията на нацизма, повлиян от германската си баба. По-късно нарича това "най-голямата грешка в живота си" и дори се извинява на служителите си в официално писмо.

Когато Кампрад е на 17 г., баща му дава парична награда за успехите му в училище, постигнати въпреки дислексията. Ингвар използва парите, за да основе IKEA. Започва с продажбата на дребни вещи за домакинството като рамки за снимки и чак след пет години добавя мебели към артикулите. През 1951 г. се появява първият каталог, а през 1955 г. ИКЕА започва да проектира собствени мебели.

7 невероятни факта за състоянието на Джеф Безос, най-богатия човек на планетата

Трудно е да си представим богатство от 12 цифри. Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос обаче няма нужда да с...

Постепенно веригата се разраства и се превръща в цяла бизнес империя. Смята се, че състоянието на Кампрад е близо 48 млрд. долара.

Въпреки това обаче той винаги е живял изключително скромно. Винаги летял във втора класа, отсядал в евтини хотели и карал едно и също Volvo в продължение на две десетилетия. Известно е, че носел само дрехи втора употреба.

Стивън Хокинг даде ценен съвет на хората с депресия

На 8 януари известният физик Стивън Хокинг отпразнува своя 76-и рожден ден. Ден преди това той изнесе лекция в Крал...

Днес IKEA има 370 магазина в 47 държави. От 1988 г. Ингвар Кампрад не е в оперативното ръководство, но продължава да работи като старши съветник. Бизнесът му се управлява от синовете му.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.