Как Ингвар Кампрад създаде империята IKEA


Как Ингвар Кампрад създаде империята IKEA
Снимка: Twitter

8038

Ингвар Кампрад, създателят на веригата за домашно обзавеждане IKEA, почина на 91 години. Той със сигурност бе една от най-интересните личности на световната бизнес сцена - и то при положение, че избягваше светлините на прожекторите.

Кампрад е роден в Швеция през 1926 г. и още на 5 годинки започнал да продава кибрит, за да си докарва джобни. В тийнейджърските си години се увлича по идеологията на нацизма, повлиян от германската си баба. По-късно нарича това "най-голямата грешка в живота си" и дори се извинява на служителите си в официално писмо.

Когато Кампрад е на 17 г., баща му дава парична награда за успехите му в училище, постигнати въпреки дислексията. Ингвар използва парите, за да основе IKEA. Започва с продажбата на дребни вещи за домакинството като рамки за снимки и чак след пет години добавя мебели към артикулите. През 1951 г. се появява първият каталог, а през 1955 г. ИКЕА започва да проектира собствени мебели.

Постепенно веригата се разраства и се превръща в цяла бизнес империя. Смята се, че състоянието на Кампрад е близо 48 млрд. долара.

Въпреки това обаче той винаги е живял изключително скромно. Винаги летял във втора класа, отсядал в евтини хотели и карал едно и също Volvo в продължение на две десетилетия. Известно е, че носел само дрехи втора употреба.

Днес IKEA има 370 магазина в 47 държави. От 1988 г. Ингвар Кампрад не е в оперативното ръководство, но продължава да работи като старши съветник. Бизнесът му се управлява от синовете му.

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички