Предпазливостта на Фед навреди на долара


Предпазливостта на Фед навреди на долара
Снимка: Thinkstock

3751

Както се и очакваше, Фед повиши лихвите с 25 пункта за втори път през последните три месеца, каквито бяха и очакванията. Последвалите изказвания бяха интерпретирани като предпазливи спрямо това което се очакваше да се чуе. Резултатът беше агресивни продажби на долари, спад на доходността по облигациите и покачване на акциите.

Ключовият момент при Фед бяха прогнозите му за които се очакваше да бъдат повишени. Вместо това обаче прогнозите на централната банка за ръста на лихвите през 2017 и 2018 останаха без промяна.

При икономическите новини вчера, продажбите на дребно и индекса на потребителските цени излязоха според очакванията. Продажбите нараснаха за месеца с 0.1%, а индекса показа покачване за годината от 2.7%.

Изборите в Холандия изненадаха със сериозна подкрепа за сегашния премиер Руте. Неговата либерална партия не успя да спечели мнозинство и ще трябва да формира коалиционно правителство. Тя обаче се представи много по-добре отколкото показваха предварителните социологически проучвания. Успеха й дойде за сметка на дясната партия на Герт Уилдърс, която пък се представи много по-слабо от прогнозираното.

В Италия продажбите на дребно се покачиха с 1.4%, много над очакванията за ръст от 0.2%. Във Франция индекса на потребителските цени излезе според прогнозите с покачване от 1.4% за годината.

Доларът отчете най-голям спад след юли миналата година заради предпазливото повишение на лихвите. Все пак рейнджа на търговия остава непокътнат.

Еврото нарасна благодарение на силните данни от Европа, предпазливия Фед и положителния резултат от изборите в Холандия. Единната валута затвори над 100-дневната пълзяща средна. Следващо ниво на съпротива е 1.08.

Сериозни спадове на доходността по облигациите след Фед

Фед очаквано повиши лихвите с 25 пункта до нива от 0.75%/1.00%. Пазарът обаче очакваше промяна на прогнозите в посока нагоре, но това не се получи и доходността по облигациите спадна отново под 2.5%.

Същата съдба сполетя и европейските облигации. Най-много спадна обаче доходността по облигациите на Австралия и Нова Зеландия, съответно с 9.2 и 6.3 базови пункта.

Лек спад на акциите преди решението за лихвите на Фед

Водещите американски индекси нараснаха след повишението на лихвите на Фед, тъй като не беше направена промяна в прогнозите. Стандард енд Пуърс спечели най-много заради комбинацията от предпазливия Фед и покачването на петрола. Шндекса скочи с 0.84%. Най-слабо покачване отчете Дау Джоунс в размер на 0.54% и остана с 50 пункта под 21 000. Насдак нарасна и си възвърна нивото от 5 900.

При европейските индекси най-силно се представи италианския MIB с печалби от 1.2%. Повечето от останалите европейски индекси скочиха с 0.2% и 0.3%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички