Великобритания не е секла дребни монети през 2018 г.

Великобритания не е секла дребни монети през 2018 г.
Източник: iStock

Нито една монета от 1 и 2 пенса не е била изсечена във Великобритания през миналата година. Това съобщиха от британския Кралски монетен двор, цитирани от BBC.

Подобно нещо се случва за пръв път от десетилетия и причината е, че има достатъчно монети с този номинал в обращение. Според Кралската хазна има приблизително 10,5 млрд. монети от 1 пенс и 6,3 млрд. монети от 2 пенса в цялата страна.

Правителството обяви, че няма да променя комбинацията от монети и банкноти,която се използва във Великобритания и няма да извади медните монети от обращение.

За последно не са се секли нови монети от 1 пенс през 1972 г., а тези от 2 пенса не са били сечени само през 1984 г. Монетният двор е на пряко подчинение на Кралската хазна, която дава указания колко монети да се изсекат, за да се посрещнат нуждите на икономиката.

Има години, в които има достатъчно монети с определен номинал в обращение и няма необходимост да се произвеждат нови. От Хазната уточняват, че през миналата година не са били сечени и монети от 2 паунда, защото "вече има достатъчно".

Употребата на пари в брой на територията на цяла Великобритания е намаляло значително, което предизвика опасения, че правителството ще вземе решение да сложи край на медните монети и да ги извади от обращение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.