Google vs. Micorsoft: Bard A.I. - отговорът на Google на ChatGPT


Google vs. Micorsoft: Bard A.I. - отговорът на Google на ChatGPT
Снимка: Getty Images

3871

Надпреварата между Google и Microsoft за бъдещето на търсенето в интернет става все по-интензивна. Ръководителят на компанията за търсене Сундар Пичай обяви, че компанията му ще разшири търсачката на Google с текстови бот, базиран на изкуствен интелект, наречен Bard, предава Bloomberg. 

Скоро търсенето в интернет вече няма да показва списък с резултати, а ще предоставя полезни отговори в текстова форма. Пичай обаче не посочи точна дата за старта на услугата, а заяви, че технологията за чатбота с изкуствен интелект ще започне да се внедрява в следващите седмици. Bard ще се конкурира директно с ChatGPT – услуга за изкуствен интелект, създадена от OpenAI, в която Microsoft инвестира 10 млрд. долара. 

Инициативата на Google за изкуствен интелект се състои от 3 части. Към чатбота в търсачката на Google ще има и нови функции с изкуствен интелект. Освен това трябва да се осигурят програмни интерфейси (API), с които да се разработват приложения за изкуствен интелект. Ключова роля ще има управляваният от изкуствен интелект езиков модел Lamda (Language Model for Dialogue Applications) на Google. През уикенда беше обявено, че Google инвестира и в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic. Copy/Paste: След Microsoft и Google инвестира в изкуствен интелект

Microsoft изглежда обаче е много по-напред. Партньорската компания OpenAI публикува управляван от изкуствен интелект чатбот, наречен ChatGPT, който може да пише есета, да разработва бизнес планове или да пише програмен код по команда. Microsoft провежда днес голяма пресконференция в централата си в Редмънд, на която може да обяви интегрирането на функции като ChatGPT в собствената си търсачка Bing, съобщи новинарската платформа Semafor.

Възможно е Microsoft неволно да е активирала предварително тази функция. Потребителите споделиха изображения на търсене в Bing, в които е подобрена функцията за диалог с подробни текстови отговори. През 2019 г. Microsoft инвестира 1 млрд. долара в OpenAI, а скоро обяви още една голяма инвестиция в компанията, която се оценява на 10 милиарда долара. Удар за милиарди: Місrоѕоft се готви за атака на най-важния бизнес на Gооglе

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че иска да интегрира изкуствения интелект във всички продукти на компанията. Следователно в бъдеще текстовите роботи биха могли освен да подобрят търсенето в интернет, но и да улеснят писането в текстообработващата програма Word.

Инициативата на Google за изкуствен интелект се състои от три части: чатбот, наречен Bard, нови функции за изкуствен интелект в търсачката на Google и предоставяне на интерфейси за програмиране (API), с които могат да се разработват приложения за изкуствен интелект.

Централна роля ще играе управляваният от изкуствен интелект езиков модел Lamda (Language Model for Dialogue Applications) на Google. Ръководството на компанията нарече през 2021 г. Lamda "пробив в технологията за разговори". След това моделът изчезна от публичното пространство.

Bard е изграден като вариант на Lamda и е описан като "експериментална услуга с изкуствен интелект за разговори". Bard ще бъде отворен за "доверени тестери", преди да бъде пуснат за обществеността в следващите седмици. С името на услугата Google намеква за поета Уилям Шекспир, често наричан "Бардът на Ейвън".

"Bard се стреми да съчетае широтата на световното познание с мощта, интелигентността и креативността на нашите велики езикови модели", пише Пичай. По думите му, за да предостави актуални и висококачествени отговори, тя използва информация от интернет. "Bard може да е израз на творчество и отправна точка за любопитство – независимо дали обяснявате новите открития на космическия телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" на 9-годишно дете или научавате повече за най-добрите нападатели във футбола сега", казва той.

Продуктовите тестове се случват след среща, на която служители са изразили загриженост за конкурентното предимство на компанията в областта на изкуствения интелект, като се има предвид рязко нарасналата популярност на ChatGPT.

По думите на директора на Google, отговарящ за изкуствения интелект, Джеф Дийн компанията има по-голям "репутационен риск", ако представи грешна информация и затова действа "по-консервативно от един малък стартъп".

Въпреки това той и Пичай са намекнали, че Google може да пусне подобен продукт публично тази година. Основният бизнес на Google са онлайн търсачките, а компанията отдавна се определя като пионер в изкуствения интелект.

Сега компанията обяви, че ще се нуждае от внимателно тестване, като "ще комбинираме външна обратна връзка с нашите собствени вътрешни тестове, за да сме сигурни, че отговорите на Bard отговарят на високата летва за качество и безопасност на информацията в реалния свят".

Google също възнамерява да представи няколко функции с изкуствен интелект в Google Search. Според компанията това може да помогне на потребителите да синтезират информация за въпроси, за които няма един правилен отговор. Според концерна в близко бъдеще ще има функции за търсене, "превеждащи сложна информация и различни гледни точки в лесно смилаеми формати".

Google отдавна разработва софтуер, базиран на изкуствен интелект, който да разговаря с хора. Още през пролетта на 2018 година компанията демонстрира програма, която се обаждаше например в ресторанти, за да направи резервация – и не беше разпозната като компютър. Бяха отправени критики, че с технологията може да се злоупотреби. В последните години Google позволи на служителите си да използват гласовия софтуер вътрешно, но избягваше широкото му пускане на пазара с оглед на рисковете.

През ноември 2022 г. OpenAI публикува своя софтуер ChatGPT, който за секунди предоставя текстове, които трудно могат да се различат от отговори, написани от хора. Но това се отнася за широко разпространени езици, като английски, испански и немския. Технологията предизвиква вълнения, но и притеснения. Хората могат да се опитат да го използват, за да мамят в училище или в университета, или да създават невярна информация в голям мащаб за разпространение в интернет. Освен това ChatGPT понякога дава грешни отговори, но невинаги тези грешки са очевидни за потребителите.

ChatGPT също оказва стратегически натиск върху Google в конкуренцията му с Microsoft. Компанията на Бил Гейтс, която имаше умерен успех с търсачката си Bing, инвестира милиарди в OpenAI и ще интегрира софтуера на стартъпа в своята успешна облачна платформа Azure.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тежък удар: Технологичен гигант съкращава 12 000 работни места

Масовите съкращения не подминаха и Google

Microsoft съкращава 10 000 служители

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички