Копачите на биткойни се преориентират към изкуствения интелект


Копачите на биткойни се преориентират към изкуствения интелект
Снимка: Adrian Vidal / iStock

3992

Една от големите компании копачи на биткойни - Core Scientific, тихомълком диверсифицира бизнеса си и инвестира в... изкуствен интелект. Пазарът изисква огромно количество енергия, за да може да се тренира и поддържа поведението на ИИ моделите, а копачите знаят как да го правят, пише Си Ен Би Си.

От тази седмица обаче тези инвестиции вече не са тайна за никого. В понеделник Core Scientific обяви договор с компанията за облачни услуги CoreWeave за поддръжка на инфраструктура за обучение на ИИ. Сделката е със срок от 12 години, а за този период копачът ще вложи в начинанието над 3,5 милиарда долара.

CoreWeave, които са подкрепяни от Nvidia, дават под наем на Core Scientific графични процесори, необходими за обучението и поддръжката на ИИ моделите. Съответно Core Scientific ще достави около 200 мегавата инфраструктура за операциите на CoreWeave.

Още: Акциите на компаниите за изкуствен интелект скочиха рязко

Core Scientific се занимава с "копаене" на различни дигитални активи от 2017 г. От 2019 г. компанията започна да диверсифицира дейността си, а през януари излезе от положението си на несъстоятелност.

"Най-добрият начин да развием съоръженията за копаене на биткойни, е като си ги представяме като мощни енергийни възли в индустрията на центровете за данни", каза главният изпълнителен директор на Core Scientific Адам Съливан пред Си Ен Би Си.

Той пое компанията, още когато тя беше в състояние на фалит в резултат на колапса на биткойни през 2022 г. Оттам насетне бившият банкер уреди дълговете й с гневните кредитори и засили другите сектори на бизнеса й, като дори отново излезе на пазара на публичните компании.

Макар и акциите на Core Scientific да са поскъпнали с 40 на сто от връщането й на борсата по-рано тази година, пазарната й капитализация от около 865 милиона долара е много под рекордните 4,3 милиарда долара, достигнати през юли 2021 г.

Още: Държи ли България биткойни за милиарди и откъде ги има?

Търсенето на инфраструктура за развитие и поддържане на изкуствен интелект расте експоненциално от представянето на ChatGPT през ноември 2022 г., а в същото време Core Scientific и други копачи търсят начини да увеличат приходите си след поредния халвинг на биткойна, случил се през април. Изглежда като перфектната симбиоза и неслучайно много компании се насочват към този сектор.

От сделката на Core Scientific с CoreWeave се очакват годишни приходи от около 290 милиона долара.

"Възнамеряваме да останем един от най-големите и продуктивни копачи на биткойни, но същевременно да диверсифицираме бизнеса си и да си гарантираме по-сигурни парични потоци", посочва Съливан.

Той е напипал огромна ниша за развитие. А и едва ли вече някой се съмнява, че до година-две изкуственият интелект ще бъде навсякъде във всичко около нас. Който първи се възползва, ще спечели най-много.

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички