Подготвят най-строги ограничения срещу коронавируса


Подготвят най-строги ограничения срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

17902

Държавата се готви да наложи възможно най-строги мерки срещу коронавируса. Целта е хората да бъдат принудени да си стоят вкъщи, да ограничат максимално излизанията си и събиранията с други хора. Това стана ясно от думите на ръководителя на кризисния щаб срещу коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който даде извънреден брифинг тази вечер.

"Наложените досега мерки сякаш не дават задоволителен резултат. Ще предложа на Министерски съвет възможно най-твърдите мерки", категоричен беше той.

Шефът на ВМА изтъкна колко е тежка ситуацията в цяла Европа и обвини българското общество, че не разбира сериозността на положението. Много българи не спазвали условията на карантина и домашна изолация.

Той изтъкна факта, че само за ден заразените у нас са се увеличили с 30% и вече са 41.

"Към нас се задава епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас, към близките ни, към възрастните ни родители към колегите, приятелите ни. Опитайте се да спасите вашите възрастни родители, да спасите вашите баби и дядовци", призова генералът.

Мнозина у нас се вълнували повече дали ще работят фризьорски салони и магазинчета, отколкото от собственото си здраве и това на близките си.

По думите му магазинчетата ще оцелеят, след като отмине тази буря. Но трябва да отмине с възможно най-малко загуби.

Фокусът на всичко, което правим, е да намалим яростта на това, което идва към нас, изтъкна той.

Здравната система трябва да поеме всички нуждаещи се. "Дано да не се налага да правим тежкия избор кой ще живее и кой ще умре, защото нямаме апарати", каза Мутафчийски.

Той даде за пример покъртителната ситуацията от болниците в Китай и Италия, където медиците са на края на силите си, разболяват се и умират, грижейки се за болните.

"Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще бъдат изгубени човешки животи на тези, които много обичаме, тези които са ни дали живот и са ни отгледали. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие", призова генералът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички