Граничари ни проверяват, докато сме болни


Граничари ни проверяват, докато сме болни
Снимка: БГНЕС

8017

Властите имат нова смела идея в борбата срещу фалшивите болнични – граничните полицаи да проверяват дали човекът не излиза зад граница, докато е в болничен и ако е – да докладват на НОИ.

За да направят справката, те ще имат достъп до Електронния регистър на болничните листове. Това е една от мерките, препоръчани от анализ на осигурителния институт за пресичане на злоупотреби с отпуски.

Друга идея е излезлите в болнични да бъдат задължени чрез Закона за здравето да ходят на терапия, процедури и прегледи и да има санкция, ако не спазват този режим. Служители на РЗИ, НОИ и РЗОК ще могат да ни проверяват дали спазваме лечението, включително и по сигнали. Хванатите в нарушение губят обезщетението по целия болничен.

Работодателите пък ще имат "доверени" болници и лекари, които да правят повторен преглед на служителя, ако има съмнения дали наистина е болен. Затова ще е нужно и неговото съгласие. Съмнителните болнични ще се наблюдават и ще могат да се обжалват, а притежателите им ще могат да бъдат викани за нов преглед от независима лекарска комисия.

Да се намали наполовина броят дни болнични, който може да се изписва от личните лекари – 7 вместо 14 дни накуп и не повече от 20 календарни дни годишно, предлагат още от НОИ.

Според анализа големият ръст на обезщетенията се дължи най-вече на дългите болнични, а не на тези за по 3-4 дни седмично, гарантиращи "дълъг уикенд" и сливане на почивни дни, каквито бяха съмненията.

Основната причина за ръста на болничните е застаряването на работещите, като най-често боледуващи са тези над 55 години.

Около 1/4 от отпуските по болест са на държавни служители, близо 80% от болничните са издавани от лични лекари и специалисти.

За ръста на парите, отпускани като обезщетения, съществен принос имат и нарастващите заплати, които влияят на размера на компенсациите, както и рекордно ниската безработица (повече работещи, повече хора с право на болничен).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички