Китайци инвестират 1,26 млрд. долара в най-голямата мина в Сърбия


Китайци инвестират 1,26 млрд. долара в най-голямата мина в Сърбия
Снимка: Zijin-Bor-Copper

12056

Zijin Bor Copper, сръбското подразделение на китайската минна група Zijin, планира да инвестира 1,26 млрд. долара в разширяване на капацитета и модернизация на оборудването в минния комплекс в Бор.

"За година и половина, откакто поехме RTB Bor, инвестирахме около 600 млн. долара. Вярваме в бъдещето на компанията в Сърбия и нямаме намерение да намаляваме инвестициите", казва заместник-управляващият директор на компанията Саймън Линг пред сръбската обществена телевизия RTS.

Zijin планира да приложи концепцията си за "зелени мини" в Сърбия и досега е засадил 53 000 фиданки на около 20 000 хектара в близост до рудния комплекс в Бор. Компанията изгражда редица модерни системи с цел да ограничи екологичния отпечатък от дейността си, предава SeeNews.

"Вече разполагаме с оборудване за намаляване на праха. Останалата част ще монтираме по-късно тази година. Изградихме ново съоръжение за преработка на отпадъчни води в топилнята. Монтират се системи за предотвратяване на изтичане на димни газове, а ще бъде построено и съоръжение за десулфуризация", обяснява Линг.

Китайската група Zijin приватизира най-голямата минна компания в Сърбия  в края на 2018 г. и я преименува на Zijin Bor Copper. Китайските собственици инжектираха 350 млн. долара в капитала на сръбската компания и покриха дълговете от около 200 млн. долара. Те обещаха да запазят и работещите в нея 5000 души.

През април сръбският министър на енергетиката Александър Атич заяви, че Zijin Bor Copper смята да инвестира 800 млн. долара в разширяване на производствения капацитет през 2020 и 2021 г.

Китай разглежда Сърбия като стратегически регионален партньор в инициативата "Един пояс, един път", която има за цел да отвори нови външнотърговски връзки за местните компании. Китайски компании вече са инвестирали няколко милиарда долара в сръбската икономика.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички