Държавните бензиностанции може да взривят пазара на имоти


Държавните бензиностанции може да взривят пазара на имоти
Снимка: iStock/Guliver

4859

В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. Това прогнозира пред bTV Андрей Делчев - изпълнителен директор на Петролната и газовата асоциация по повод плановете за създаването на Държавна петролна компания, която да изгради собствена верига бензиностанции в цялата страна.

Той обясни, че има два основни компонента при определянето на стойността на една бензиностанция – цената на земята и цената на съоръженията. Стойността на съоръженията варира между 500 000 и 1 млн. лв., според качеството и броя.

"В градовете, в които беше заявено намерение, в урбанизираните територии земята е скъпа, а трябват между 1 и 2 декара за един обект. По главните пътища и магистрали се купуват около 6 дка, там цената е много висока. Когато се яви търговец, който купува за бензиностанция, цените скачат. В момента, в който държавата се яви с намерението да купува – тя ще взриви пазара за недвижими имоти и ще засили спекулата", обясни Делчев.

За една година 100 бензиностанции звучи доста оптимистично, допълни още той. Толкова време обикновено е нужно за изграждането на една бензиностанция, ако не се променя предназначението на земята. По думите му в момента има голяма палитра от цени на пазара, така че няма проблем държавните обекти да предлагат горива на по-ниски цени.

"Анонсираното от правителството противоречи на досегашните решения на регулатора в този бранш – Комисията за регулиране на конкуренцията. Те казаха, че няма картел, злоупотреби или монопол. А държавата казва: "Искаме да влезем, за да балансираме бизнеса". Чудесно, намеренията им за конкуренция, прозрачност и балансиране на цените могат да бъдат приветствани", добави Делчев.

В бранша няма притеснения от появата на нов играч в лицето на държавата. "Който иска да се изправи на пазара, е добре дошъл, стига да спазва пазарните правила", отбеляза той. Експертът смята, че конкуренцията в съхранението на горивата също е за добро, но предупреди, че изграждането на данъчни складове и бензиностанции е скъпо начинание.

Лукойл може да спре работа заради нов закон

Търговията с петролни продукти се регулира от пазара. Цените не са фиксирани, всеки продава на цена, която може да си позволи, каза Андрей Делчев по повод цените на горивата у нас.

"Има вериги, които инвестират във високо качество на продукта, в големи бензиностанции, много колонки, няколко резервоара и широки обслужващи площи. Те са инвестирали повече пари, респективно се целят в по-високата (пазарна) ниша. Други търсят по-икономично обслужване на клиентите и могат да си позволят да работят на по-ниски цени. Нормално е да има ценова ножица", обясни представителят на бранша.

Делчев заяви, че няма фиксирани цени на пазара и ако на някои представители им се каже да си намалят стойността на горивото, за тях би означавало да свият обслужването си. Той даде пример с нискотарифните и луксозните авиокомпании и каза, че и за двата типа услуга има клиенти.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички