Журналист обвини Зукърбърг в злоупотреба с власт


Журналист обвини Зукърбърг в злоупотреба с власт
Снимка: Getty Images

3993

Главният редактор на най-големия норвежки вестник обвини създателя на Facebook Марк Зукърбърг в злоупотребяване с власт, съобщава The Independent. 

Еспен Егил Хансен, завеждащ в. "Афтенпостен", написа отворено писмо до Зукърбърг, в което обвинява социалната мрежа в отказ да се прави разлика между изображения на злоупотреби с деца и "известни военни фотографии". Това стана, след като Facebook отстрани статия, съдържаща снимката на деветгодишната Фан Тхи Ким Фук от 1972 г., когато тя тича по улицата без никакви дрехи след претърпяване на тежки изгаряния при атака с напалм.

Снимката, запечатала страданието на Ким, е едно от доказателствата за ужасите от войната във Виетнам. Фотографът от AP Ник Ут, който направи снимката, спечели престижната наградата "Пулицър" за кадъра през 1973 г.

Статията, която била отстранена, разказва, че на норвежкия писател Том Егеланд наскоро бил забранен временно достъпа до Facebook, тъй като в няколко свои послания пуснал снимката с Ким.

Когато „Афтенпостен“ съобщи за забраната и отново пусна статията, в редакцията получили имейл от Facebook, в който се настоява снимката или да бъде свалена или пиксилизирана поради ограниченията за разпространяване на голота: „Всяка фотография на хора, показваща чисто голи гениталии, задни части или голи женски гърди ще бъде отстранена“. И преди от „Афтенпостен“ да успеят да отговорят, статията отново изчезва.

По този повод в откритото си писмо до Зукърбърг Хансен пише, че е разстроен, разочарован и дори уплашен. Журналистът е засегнат, тъй като въпреки че е главен редактор на най-големия вестник в Норвегия, Зукърбърг ограничава пространството му за прилагане на неговите отговорности. “Мисля, че злоупотребявате с властта си“, пише Хансен.

Главният редактор също така обвинява Facebook в „цензуриране на критиката“ заради временното спиране на профила на писателя Егеланд. Прегрешението на писателя било, че той споделил с други потребители статия от норвежкия в. „Дагависен“, която съдържа снимката. В статията е цитирана самата Ким, която казва, че е „натъжена от тези, които се фокусират върху голотата в историческата снимка, а не върху мощното послание, което тя предава".“

Представител на Facebook казал на „Афтенпостен“, че макар да признават снимката за историческа, на тях им е трудно да направят разлика и да позволят публикуването на снимка с голо дете при един случай, а при друг да не допуснат това.

Зукърбърг засега не е отговорил на искането да коментира случая.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички