195 млн. долара отпуска Япония, за да хвърли вода от "Фукушима" в океана


195 млн. долара отпуска Япония, за да хвърли вода от "Фукушима" в океана
Снимка: Gettyimages.com

2133

Японското правителство планира да похарчи около 21,4 милиарда йени (195 милиона долара) за разходи, свързани с планираното изхвърляне на пречистена вода от атомната електроцентрала Фукушима-1 в океана. Това съобщиха източници на телевизионния канал NHK, предаде БГНЕС. В Южна Корея - притеснени от плановете на Япония за водата от АЕЦ Фукушима

Правителството очаква да внесе тази сума в проектобюджета на Япония за финансовата 2022 година, която ще започне на 1 април. Парите ще са необходими за действия, съпътстващи изхвърлянето на вода в океана от авариралата атомна електроцентрала, която ще бъде изчистена от радиация.

Така приблизително 36,3 милиона долара ще бъдат насочени за подпомагане на риболовната индустрия в префектура Фукушима. Очаква се доверието на потребителите да спадне след изтичане на водата.

Около 18,1 милиона долара ще бъдат изразходвани за противодействие на слуховете около предстоящото сметище, а останалата част ще бъде разделена между различни отдели, на които ще бъдат поверени необходимите измервания и изследвания. Тревога в Сеул - Япония ще изпусне в океана радиоактивната вода от Фукушима

Японските власти решиха да източват водата от аварийната атомна електроцентрала "Фукушима-1" в океана постепенно в продължение на 30 години. Като цяло той беше изчистен от радиоактивни вещества, но е необходимо да се намали съдържанието на тритий в него.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички