200 000 европейци са напуснали Великобритания след Brexit


200 000 европейци са напуснали Великобритания след Brexit
Снимка: iStock

6087

През последната година европейците във Великобритания са намалели с 200 000 – от 3,7 милиона на 3,5 милиона дущи, според официалните данни на Службата за национална статистика на Великобритания. Рекорд: 1 милион чужденци са напуснали Великобритания преди Brexit

Според експертите пандемията от Covid-19 и Brexit вероятно са оказали влияние за решението на хората да се преместят от или в страната. "Решенията за миграция са сложни и решението на човек да се премести във или от Великобритания винаги ще бъде повлияно от редица фактори, включително социални и икономически причини", казва говорител на британската статистическа служба.

Възможно е въздействието на пандемията, наред с други фактори, като излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, да е повлияло на поведението и решенията на европейците, живеещи във Великобритания. Това може да включва увеличаване на напускащите, но и намаляване на тези, които идват да живеят във Великобритания, предава London Economic.

Други слоеве от населението остават стабилни като брой, включително жители, които не са родени на Острова – 9,5 милиона, и небритански жители, които са общо 6,1 милиона. Настоящото население на Обединеното кралство се оценява на около 67 милиона души.

Поляците продължават да бъдат най-често срещаната небританска националност, съставлявайки 738 000 жители. Румънците са следващите най-разпространени с 384 000, следвани от ирландците, индийците и италианците. Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?

Лондон продължава да бъде регионът с най-голям дял хора, които не са родени във Великобритания и не са британци. 37% от жителите на британската столица са родени в други държави, а 22% от населението на града са чужденци.

"Нашите най-добри оценки показват, че докато родените извън Обединеното кралство и извънбританското население са останали като цяло стабилни през 2020 г., броят на хората, живеещи във Великобритания с гражданство на ЕС, е намалял", посочва Джей Линдоп, директор на Центъра за международна миграция към британската статистическа служба.

Има 3 основни причини за различията между националността и държавата на раждане. Хората, родени в чужбина, които решат да останат във Великобритания, често кандидатстват за британско гражданство. Някои, които са родени в чужбина, вече имат британско гражданство, защото например техните родители са били военни и са били базирани в чужбина, когато са се родили. Някои, които са родени във Великобритания от родители мигранти, също вземат националността на своите родители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Източноевропейците напускат Обединеното кралство месеци преди Brexit

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички