22% от гражданите у нас не могат да платят задълженията си и просрочват плащанията


22% от гражданите у нас не могат да платят задълженията си и просрочват плащанията
Снимка: iStock/Guliver

5648

Всяка четвърта издадена фактура в България се просрочва или не се плаща изобщо. При гражданите просрочените плащания са се увеличили на 22%, а при бизнеса – до 26%. Тези показатели са по-високи от средните за Европа, информираха от компанията за управление и събиране на вземания EOS България на пресконференция. За какво дължи пари българинът?

Страната ни е под средното ниво на просрочие за Европа, където частните клиенти закъсняват с плащанията си с 19 дни, а бизнес клиентите – с 24 дни. По думите на търговския мениджър на EOS за България Светла Петрова почти 60% от компаниите в Източна Европа имат спад в печалбите.

Всяка пета компания в Европа е застрашена от фалит заради неплатени фактури (средно 22% за България спрямо 20% за Източна Европа). Най-ярък негативен ръст в това отношение за Източна Европа се наблюдава в Словения, където там делът през 2022 г. е 19%, спрямо 8% през 2019 г. България е единствената страна в Европа, в която показателят бележи спад от 24% през 2019 г. на 22% за 2022 г.

У нас проблемите, произтичащи от просрочени и несъбираеми вземания, най-често са намалени печалби (58%), липса на ликвидност (51%), както и по-високи разходи за лихви (49%). За последните 2 години над 1/3 от българските компании са започнали да предоговарят условията на плащане при просрочващи клиенти, за да компенсират негативните ефекти от COVID-19 и икономическата криза. Бизнесът в България чака забавените си плащания по близо 2 месеца

С цел да преодолеят негативните последици от забавени плащания, все повече компании в Европа работят с външни доставчици на услуги по управление на вземания – 46% през 2022 г., спрямо 42% през 2019 г. Източна Европа е сравнително по-активна в ползването на тази услуга, като всяка втора компания разчита на външен партньор за управление на вземанията – 46% за България.

Песимистични са очакванията на европейските компании за бъдещето. Ако през 2019 г. 22% от анкетираните са залагали на подобряване на дисциплината на плащане, то към днешна дата 24% прогнозират тенденцията към влошаване да се запази. Макар и обикновено оптимистични, тази година резултатите за България също имат рязък спад в позитивните прогнози, като близо 1/3 от компаниите очакват значително влошаване на дисциплината на плащане. Все повече българи теглят кредит, за да обединят дълговете си 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Закон за личния фалит: Кой може да поиска опрощаване на дългове?

Могат ли хората да фалират като фирмите?

НАП събра над 4 млн. лева просрочени задължения само за 7 дни

Големи длъжници към НАП готови да платят задълженията си

Вижте кои са големите длъжници към хазната

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички