Бизнесът в България чака забавените си плащания по близо 2 месеца


Бизнесът в България чака забавените си плащания по близо 2 месеца
Снимка: iStock/Guliver

2413

Българският бизнес чака средно 53 дни, за да получи забавените си плащания. Дните забава след падежа са средно 18, а тези на отложено плащане – средно 35, сочи проучване на EOS за 2018 г. Основната причина за забавянето е междуфирмената задължнялост, която продължава да е сериозен проблем у нас.

Оказва се, че 25% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение. Гражданите са по-дисциплинирани от бизнеса – при тях 19% от фактурите се покриват по-късно. „Профилът на задлъжнелия българин е на млад мъж с висше образование и заплата около 1000 – 1500 лв., който иска да има всичко веднага – например най-новите технологични джажди, но в същото време не умее да управлява парите си добре. За съжаление много потребители у нас все още имат ниска финансова грамотност“, заяви Райна Миткова, изпълнителен директор на EOS в България.

Все пак като цяло тенденциите у нас обаче се подобряват – общо 76% от издадените фактури се плащат в уговорения срок, като за година техният брой се е увеличил с 2 на сто. 4% пък се отписват поради невъзможност да бъдат събрани. Дадена сума се смята за несъбираема, ако не е била събрана в рамките на 9 месеца.

В същото време обаче цели 26% от фирмите у нас твърдят, че се чувстват застрашени от фалит поради просрочени вземания. Процентът е доста висок, като се има предвид, че за Източна Европа е 14 на сто. Основните негативни последици са намаляването на печалбите, по-високите разходи за лихви и липсата на ликвидност. За да се справят с тях, 27% от компаниите ограничават инвестициите, а една четвърт съкращават служители или пък вдигат цените на своите стоки и услуги.

Българският бизнес разчита много и на агенциите за управление на дългове. Страната ни е на първо място в Източна Европа и на второ в цяла Европа (след Германия) по върнати приходи чрез колекторски компании – 11,1% от оборота на фирмите е бил възстановен благодарение на външни експерти. Върнатите пари най-често се използват за погасяване на задължения (58%) и създаване на нови работни места (48%).

Според проучването европейските компании като цяло имат по-положителен поглед към бъдещето, отколкото през предходната година и остават предпазливо оптимистични относно забавянето на плащанията. Във всички изследвани страни намалява броят на компаниите, които очакват влошаване на навиците на плащане в бъдеще (13% за 2018 г. спрямо 19% за 2017 г.). Българските фирми традиционно остават оптимисти, като 32% от тях очакват значително подобряване в следващите 2 години (срещу 27% средно за Източна Европа).

ЕОS Груп е доставчик на финансови услуги, занимаващ се със събиране на вземания, изкупуване на вземания и аутсорсинг на бизнес процеси. Присъства в България от 2002 г. насам.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички