52% от пълнолетните българи не са посетили нито едно културно мероприятие през 2022 г.


52% от пълнолетните българи не са посетили нито едно културно мероприятие през 2022 г.
Снимка: iStock

6009

Общо 52% от пълнолетните българи не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г., сочат данните от проучване на „Маркет линкс“. Изследването е проведено през януари 2023 г. сред представителна извадка от 1024 пълнолетни български граждани. То е по поръчка на „Фабрика за идеи“ и е финансирано от Национален фонд „Култура“.

Като културно събития организаторите определят и заведенията с жива музика. Сред хората, посещавали културни мероприятия през 2022 г., делът на слушалите жива музика в заведение е най-голям – 64%. Следващите най-посещавани са исторически забележителности и събори – 54%. Сред най-слабо популярните, а и недостъпни за жителите на малките населени места, са концерти с класическа музика, опера и балет, като посетителите са едва 16% и цирковите представления – 12%.

По данни на изследването 62% от българите не са посещавали театър, изложба или музей, а над 70% не са посещавали библиотека или литературно четене.

Освен това от изследването става ясно, че 59% от българите не са прочели нито една книга през 2022 г. Четящите пък са прочели средно по около 10 книги.

Като причина да не посещават културни събития най-голям дял от анкетираните (54%) посочват, че не могат да си го позволят, защото е скъпо. 36% нямат свободно време, а 22% изобщо нямат достъп до културни събития.

Изследването е разделено на две групи: млади хора, живеещи в София, които са с по-висок доход и достъп до култура и хората над 55 г., които живеят в малките градове и села и са с ниски доходи.

По-големият дял непосещаващи културни събития са именно респондентите от втората група, защото нямат необходимите доходи и достъп до културни събития. 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, ако имаха пари, а 40% - ако събитията се провеждат в тяхното населено място.

Обсерваторията по икономика на културата, изготвила препоръки за решаването на проблемите, очертани от проучването, припомня, че балансираното развитие на всички райони у нас и правото на всеки гражданин на достъп до културните ценности, са заложени в конституцията. Обсерваторията препоръчва създаването на програма и национална карта „Достъп до култура“, която да развие културните събития навсякъде в страната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България е в топ 5 на ЕС по брой млади хора, които не учат и не работят

5 страхотни музея по света, които са с безплатен вход

9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички