9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация


9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация
Снимка: iStock/Guliver

3131

Под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”, пред НДК започна най-голямото пролетно книжно изложение в България – традиционният Пролетен базар на книгата, което ще продължи цяла седмица.

Именно на ДДС е посветена специална дискусия, която ще се състои на 2 юни от 11:00 часа и експерти от бранша ще коментират ефектите от намалената ставка, както и защо е важно тя да се превърне в постоянна. Посетителите на изложението ще имат възможност и да подпишат петиция, с която издатели и книжари призовават обществото да подкрепи запазването на по-ниска ставка на ДДС върху книгите като постоянна мярка. 

Това е мярката, имала най-голям ефект за справянето с COVID-кризата, показа анкета на Асоциация "Българска книга", проведена миналата година, съобщи Диана Бойчева от Управителния съвет на асоциацията, цитирана от БГНЕС. Коронавирусът удари книжния пазар, от бранша искат намаленото ДДС за постоянно

Любимото пролетно събитие отново ще предложи на многохилядната си публика вълнуваща разходка сред хиляди книги, представяйки над 120 от водещите български книгоиздатели и книготърговци, разположени в 54 шатри на 1300 кв.м. изложбена площ в парка пред НДК.

„Тази година читателите могат да очакват изключително богата културна програма. Всеки ден, от сутрин до вечер, тя е запълнена с интересни събития.

На 1 юни програмата ще е специално посветена на децата. Любителите на книгите могат да идват с децата си по всяко време, за тях ще има много интересни събития, разказа още Бойчева

Изложението ще зарадва посетителите си и с богата културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с автори.

Мястото на литературните срещи е жълтата шатра на Литературния кът.

„Четенето е модерно, хората четат. Българските автори все повече завладяват сцената. Кризата през изминалата година беше време, в което всички останахме повече вкъщи и обърнахме внимание на книгите си. Търсихме повече занимание с децата извън екраните. Книгата се оказа една културна алтернатива, която помогна и продължава да помага на хората да излязат от трудните моменти“, сподели още Бойчева.

Според нея един от начините да се популяризира още повече четенето на книги сред младите е държавата да се погрижи за осъвременяването на библиотечните фондове, които да бъдат запълнени с интересни и съвременни книги.

„Достъпът до книги е право на всеки европеец. В този смисъл държавата трябва малко повече да наблегне на тази своя отговорност“, коментира Бойчева. ГЕРБ предлага 9% ДДС за книгите и учебниците

Изложението ще продължи до 6 юни и обещава на всеки посетител вълнуваща разходка сред хилядите книги.

А вие не забравяйте, че вече има много възможности за намиране на хубави книги, включително може да пазарувате книги онлайн.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички