ГЕРБ предлага 9% ДДС за книгите и учебниците


ГЕРБ предлага 9% ДДС за книгите и учебниците
Снимка: БГНЕС

2193

Законопроект за сваляне на ДДС за книгите до 9% внесе ГЕРБ. Така управляващата партия отговори на ДПС, която искаше ДДС да падне съвсем.

Промяната трябваше да мине с промяната за партийните субсидии, но в крайна сметка председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова прецени, че данъчните промени следва да се гледат отделно, пише в. "Сега".

Според подкрепената от бюджетната комисия промяна в закона за ДДС с 9% ставка ще се облагат както хартиените, така и електронните книги, учебници и учебни помагала. Изрично е записано, че по-ниският данък ще важи и за детски книжки с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни и ръкописни нотни издания.

За намаляване на 20%-ната ставка за книгите за първи път заговори депутатът от ДПС Делян Пеевски. След това и премиерът Бойко Борисов заяви, че в ГЕРБ също обмисляли подобна стъпка, тъй като образованието било приоритет за партията. Борисов дори първоначално говореше за нулев ДДС за книгите. В момента намалена ставка по ДДС има само за туристически услуги.

В същото време Бюджетната комисия не подкрепи искането на БСП за 5% ДДС на основни храни и 7% за лекарствата, които трябваше да бъдат разглеждани на същото заседание. Не е ясно каква е позицията на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти" - по данъчните въпроси. Те обаче показаха, че са против съглашателството между ГЕРБ и ДПС по темата за партийните субсидии, и осуетиха гласуването в петък.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички