Amazon е дарил над 40 000 долара на антиваксърски групи


Amazon е дарил над 40 000 долара на антиваксърски групи
Снимка: Getty Images/Guliver

4824

Благотворителна програма на Amazon е плащала десетки хиляди долари на групи против ваксините в ход, който според експертите е "шокиращ", тъй като милиони американци остават неваксинирани в лицето на поредната вълна от Covid-19. Италия глоби Amazon с над 1 млрд. евро - ето защо

AmazonSmile е дарил повече от 40 000 долара на водещи източници на информация против ваксините през 2020 г., според отделни анализи на Popular Information и Washington Post.

"Това е наистина шокиращо", каза Питър Хотез, декан на Националното училище по тропическа медицина към Медицинския колеж "Бейлър". "Невероятно е, че Amazon подкрепя тези групи."

Благотворителната програма на гиганта в електронната търговия дарява 0,5% от покупките на определени организации с нестопанска цел - включително поне дузина организации, работещи срещу широкото разпространение на ваксинацията в САЩ.

Миналата година Amazon е дарил повече от 60 млн. долара на организации с нестопанска цел. Частта от финансирането на борбата с ваксините е малка в сравнение с цялата сума, но може да е значителна за усилията за набиране на средства на групи със сравнително малки бюджети.

Даренията идват след продължаващите критики за ролята на търговеца на дребно в дезинформацията за здравето и повдигат въпроси за ролята на технологичните компании в борбата с дезинформацията и противодействието на потенциалните вреди за обществото, пише Guardian.

Даренията легитимират групите, които се борят срещу ваксините, каза Хотез. "Освен парите, това има голяма сила, защото мощна организация като Amazon по същество ги одобрява".

Според анонимен доброволец, Националният информационен център за ваксините е получил 41 533,71 долара в продължение на няколко години. Миналата година „Amazon“ им е предоставил 12 675 долара, съобщава "Пост" - една от дузината групи, които са получили такова финансиране. Организацията "Защита на детското здраве", ръководена от Робърт Ф. Кенеди-младши, е получила 10 969 долара, "Лекари за информирано съгласие" - 3 626 долара, а "Мрежа за действие за информирано съгласие" - 2 970,41 долара, предаде БГНЕС.

Групите на омразата и терористичните групи са забранени за участие в програмата. В миналото обаче се съобщаваше, че AmazonSmile е финансирала и анти-ЛГБТ групи.

През 2019 г. в. Guardian съобщи за дарения на Amazon срещу ваксините, както и за нейната програма за "влиятелни лица", която позволява на лица със значителен брой последователи - включително водещи привърженици на антиваксъсрството - да печелят комисиони от продуктите, които препоръчват.

Amazon е останал дом на видни антиваксъри, след като други платформи са ги забранили, показват докладите. И Facebook строго ще брани имиджа на Covid ваксините

Говорител на Amazon заяви: "Уважаваме факта, че нашите клиенти искат да имат достъп до голямо разнообразие от гледни точки по въпроса." Говорителят допълни: "Организации, които участват, подкрепят, насърчават или популяризират нетолерантност, омраза, тероризъм, насилие, пране на пари или други незаконни дейности, не са позволени."

Търсенето на "ваксина" в Amazon.com показва, че книгите срещу ваксините са третият и шестият резултат, а след тях се нареждат други. При търсене на "Covid" книга с теория на конспирацията е вторият резултат. Много от книгите се продават от самия Amazon, а не от трети страни. "В момента Amazon е най-големият разпространител на книги срещу ваксините", каза Хотес.

Amazon е и платформа за търговия с антиваксърски тениски, билкови добавки и други продукти. През лятото клиенти публикуваха отзиви за Ивермектин като потенциално средство за лечение на Ковид, въпреки предупрежденията на здравните агенции, че лекарството не е ефективно срещу респираторния вирус.

И компанията не просто хоства артикулите, установиха наскоро изследователите. Нейните алгоритми активно популяризират антиваксинални ресурси и стоки.

Двама изследователи от Вашингтонския университет - Прърна Джунджа, докторант, и Тану Митра, асистент, установиха, че Amazon класира дезинформацията над качествената информация, според техния доклад за дезинформацията в платформите за електронна търговия. ЕС подготвя закони за работа на американските технологични гиганти

"Amazon също така класира тези антиваксинални продукти по-високо в резултатите от търсенето в сравнение с продуктите, които развенчават дезинформацията за ваксините", казва Джунджа.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички