ЕС подготвя закони за работа на американските технологични гиганти


ЕС подготвя закони за работа на американските технологични гиганти
Снимка: Getty Images

3850

Законодателството на ЕС за налагане на безпрецедентни ограничения върху начина, по който американските технологични гиганти правят бизнес, премина първата и важна пречка. Великобритания затяга контрола над технологичните гиганти като Google и Facebook

Ключова комисия на Европейския парламент одобри с огромно мнозинство своята версия на Закона за цифровите пазари (ЗЦП)- законодателство, което ще наложи широкообхватни правила на Facebook, Google, Amazon, Apple и Microsoft. Италия глоби с 200 млн. евро Amazon и Apple

След като бъде приет, забележителният закон трябва да даде на ЕС безпрецедентни правомощия за бързи действия срещу тези технологични гиганти и да наложи строг списък с правила "Do's" и "Don't" на най-доминиращите им платформи.

"Настоящите правила за конкуренцията не са достатъчни", заяви германският евродепутат Андреас Шваб, който е инициатор на изготвянето на ЗЦП в парламента.

Законът ще означава "край на играта за нелоялни практики ... Законодателят създава правилата, а не частните компании", добави той.

Гласуването ще се проведе в пълния състав на Европейския парламент през декември, а придружаващият го закон - Законът за цифровите услуги - се очаква да бъде приет през януари.

Тези окончателни закони ще бъдат договорени с държавите-членки на ЕС, като се очаква министрите да дадат зелена светлина на собствените си версии на среща в Брюксел в четвъртък. Надеждата е те да влязат в сила на 1 януари 2023 г.

Законодателната работа се разгаря година след като Европейската комисия направи първите си предложения и подготвя почвата за мъчителни преговори между държавите членки и евродепутатите в началото на 2022 г.

Големите технологични компании и други интереси лобират яростно, за да повлияят на резултата.

Процесът получи тласък с показанията в парламента по-рано този месец на разобличителката на Facebook Франсис Хогън, която призова законодателите да не губят решимостта си.

Финалните преговори ще бъдат ръководени от Франция, която превърна въвеждането на новите правила в закон в основен приоритет на шестмесечното си председателство на ЕС, което започва на 1 януари.

В детайли, вариантът на парламента вдига прага за определяне на дадена компания като обект на закона, което намалява вероятността законът да обхване и други компании освен американските гиганти.

Той засилва правомощията на националните органи за защита на конкуренцията, като ключовите държави-членки Германия и Франция желаят да не оставят цялата власт на Европейската комисия в Брюксел.

Мярката може също така да изиска забрана на рекламите, насочени към непълнолетни, както и да принуди платформите да направят някои от услугите си, включително софтуера за съобщения и социалните медии, достъпни в конкурентни мрежи.

CCIA, лобито на големите технологични компании, разкритикува текста, заявявайки, че много от добавките на парламента, създават "значителни рискове от непредвидени последици за европейската цифрова икономика".

Американските технологични гиганти са подложени на натиск да променят начина си на действие в Европа. Google удари рекордна печалба в пандемията

Във вторник италианският орган за защита на конкуренцията наложи глоби на обща стойност над 200 млн. евро на Amazon и Apple за нарушаване на законите на ЕС чрез ограничения, които санкционират продажбите на продукти на Apple и Beats./АФП

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички