Google удари рекордна печалба в пандемията


Google удари рекордна печалба в пандемията
Снимка: iStock/Guliver

3741

Компанията-майка на Google – Alphabet отчете скок на печалбите си през първото тримесечие, тъй като хората, затворени вкъщи в пандемията, използваха повече от нейните услуги. Нетната печалба скочи със 162% до рекордните 17,9 млрд. долара през трите месеца до март, тъй като приходите от реклама се увеличиха с 1/3.

Компанията отдаде резултатите си на "повишената активност на потребителите онлайн". "През последната година хората се обърнаха към търсачката на Google и много онлайн услуги, за да бъдат информирани, свързани и забавлявани", каза изпълнителният директор на Alphabet и Google Сундар Пичай.

Анализаторите очакваха добро представяне, тъй като икономиките по света продължават да се отварят, което води до по-големи разходи за онлайн реклама. В резултат на това приходите на търсачката на Google се увеличиха с 30% до 31,2 млрд. долара през тримесечието, докато продажбите на YouTube скочиха с цели 49% до 6 млрд. долара. На фона на силните резултати, акциите в Alphabet се увеличиха с 4,5% при търговия след края на работния ден.

Според пазарни експерти Alphabet е "погълнала наградите от пандемията като голяма котка, която се нахвърля върху сметана". "Макар да е известен със своята стартъп култура и офиси, този технологичен гигант е доста необичаен рекламен бизнес", казва Софи Лунд-Йейтс, анализатор на акции в Hargreaves Lansdown.

Огромни суми пари се прехвърлиха към онлайн пазаруването по време на пандемията, от което перфектно се възползват дигиталните рекламни компании на Alphabet, отчитайки скок на приходите.

Регулаторни проблеми

Единственият проблем, пред който е изправен технологичният гигант, е продължаването на регулаторните действия по въпроси като конкуренцията и поверителността на данните.

Последният спор възникна в понеделник, когато компанията за стрийминг телевизионни технологии Roku обвини Google в антиконкурентно поведение в полза на YouTube и нейния хардуерен бизнес.

Междувременно американските и европейските регулатори продължават да обсъждат затягащия надзор над Google и други технологични гиганти, но все още не са постигнали съгласие по законодателството.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички