Асен Василев: Министерството на финансите публикува данъчните закони с 20% ставка


Асен Василев: Министерството на финансите публикува данъчните закони с 20% ставка
Снимка: БГНЕС

2549

Министерството на финансите към момента е публикувало данъчните закони с 20-процентна ставка. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. „Данъчните закони няма бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9%“, подчерта той.

„Водят се разговори с представители на ресторантьорския и бранш за изсветляване. Тези разговори са в няколко посоки. От ресторантьорския бранш са дали 7-8 предложения. Чакат се обаче бъдат изпратени в писмен вид във финансовото ведомство. Едно от тях е да се повишат минималните осигурителни прагове по професии в ресторантьорския и хотелиерския сектор, като най-ниският е да е 1000 лева, а не служителите да се осигурят на минимална работна заплата“, обясни министър Василев.

Другото предложение е във всяко заведение да има ПОС терминал и да бъде глобявано, ако няма накъв. Третото предложение е да не се плаща сметката, ако няма издаден фискален бон. Четвъртото предложение е да не могат да се осигуряват служители на по-малък от пълен работен ден, освен ако те нямат втора работа или други доходи, или не са учащи или студенти.

„Нека да видим как този пакет изглежда. Ще го сметнем. Ще видим какви са приходите в бюджета от тези изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава може да имаме разговор затова дали ставката да остане на 9% трайно с това изсветляване“, каза Асен Василев.

Към момента няма постъпили такива предложения, затова мнението на Министерството на финансите е, че ставката за момента трябва да остане на 20%, посочи министърът на финансите Асен Василев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Връщат 20% ДДС за ресторантите

Ресторантьорите скочиха срещу Денков: Премиерът не разбира от туризъм, щом иска да вдига ДДС за бранша

Заведенията у нас искат оставката на министъра на туризма

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички