Ресторантьорите се разгневиха на Денков: Разбира по-малко от туризъм от нищо неразбиращата министърка


Ресторантьорите се разгневиха на Денков: Разбира по-малко от туризъм от нищо неразбиращата министърка
Снимка: БГНЕС

2641

Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова. Това пише в обща позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). Тя е по повод телевизионно интервю на премира, в което той заявява, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е „голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

„Справка с последната нормална предпандемична година – 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през юли“, твърдят от БАЗ. Данните за юни също сочат спад и през август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Според официалните данни след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се нараснали, а не са намалели. В 24 държави от ЕС ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани, пише БАЗ.

Според справка на БТА в Гърция стандартната ставка за ДДС е 24%. Прилагат се и две намалени ставки. С 13% се облагат храните, водоснабдяването, пътническия транспорт и хотелиерските услуги. С 6% се облагат лекарствата, помощните средства за инвалидите, книгите, вестниците и списанията и билетите за театри и концерти. Ресторантите се облагат с 24%, но при определени случаи е възможно да се ползва временно намалена ставка.

В Италия стандартната ДДС ставка е 22%. Предвидени са намаления за конкретни стоки и услуги – с 4% се облагат хранителни стоки, напитки и селскостопански продукти; с 5% - някои храни, а с 10% - доставка на електроенергия и газ за битови нужди, лекарства и дейности за възстановяване на сградния фонд за специфични стоки и услуги.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заведенията у нас искат оставката на министъра на туризма

БХРА настоява за запазване на 9% ДДС за ресторантите

На колко възлизат щетите от наводненията по Южното Черноморие?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички