Денков: Щетите от наводненията по Южното Черноморие са за около 30 млн. лева


Денков: Щетите от наводненията по Южното Черноморие са за около 30 млн. лева
Снимка: БГНЕС

1860

До този момент оценката на щетите от наводненията в Царево възлиза на около 30 млн. лева, а в държавата разполага с около 60 млн. лева, предназначени за преодоляване на бедствия и аварии. Това заяви премиерът Николай Денков, който изнесе информация пред депутатите в парламента за реакцията на институциите вследствие на наводненията в община Царево.

Програмата за бедствия и аварии е такава, каквато е приета в момента. При подготовката на бюджета за 2024 г. ще бъде направен неин преглед, заяви той, цитиран от БТА.

Направен е оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево, подадени са 10 заявления за еднократна помощ, а по едно от тях вече е отпусната такава до 1512 лева. Денков увери отново, че хората, чието имущество е пострадало вследствие на природното бедствие, ще получават подкрепа от държавата.

„Настоящата сума е фиксирана спрямо линията на бедност, 3 пъти съответната сума. Ще бъде направен преглед и ако е необходимо, ще бъде заделен допълнителен ресурс“, отбеляза премиерът.

По думите му е започнало и възстановяването на засегната инфраструктура, като даде за пример изграждането на временен мост при Царево.

„В момента е възстановено електричеството навсякъде в бедстващите региони. Водоподаването също е възстановено навсякъде. Пречиствателната станция в Царево работи. Все още водата не е с необходимото качество, за да се използва за пиене, но навсякъде има предоставена питейна вода“, заяви Денков.

Премиерът увери, че двата язовира в непосредствена близост до засегнатите места, не са с откъснати стени, каквато информация се появи в публичното пространство. „Те са прегледани технически на 23 юни тази година, имат нужда от ремонт след пораженията, настъпили в резултат на бедствието през последните дни, но няма изтичаща вода от тях“, обясни той.

„Ако кметът на Царево Георги Лапчев е нарушил закона, трябва да си понесе отговорността“, посочи Денков в отговор на няколко въпроса от народни представители, свързани с това дали има резултати от проверките за наличие на застроени дерета. Премиерът призова да не бъдат заклеймявани хора и институции, а да се изчакат резултатите от междуведомствената комисия, създадена с негова заповед.

Задачата на тази комисия е да огледа щетите и да изготви доклад в 14-дневен срок за основните причини за бедствието и как могат да се избегнат подобни събития в бъдеще.

„Отсега е ясно, че три от четирите жертви са свързани със срутването на моста в Царево. Защо е станало това? Трябва да кажат техническите експертизи“, заяви министър-председателят.

„Като възможни причини често се споменават обезлесяване и застрояване на дерета. Да, това могат да бъдат възможни причини, но дали са такива, в конкретния случай трябва да отговори комисията. Ако искаме да избегнем в бъдеще такива проблеми, подходът трябва да бъде системен и да изисква дългогодишни усилия, които до момента не са правени“, каза още Денков.

Той обяви, че на 13 октомври 2022 г. в МС е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. „Седем от тях са в община Царево“, отбеляза Денков.

Днес е обявен Ден за национален траур в цялата страна заради жертвите на наводнението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Денков за Царево: Каква помощ могат да получат пострадалите?

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички