Британците могат да останат без любим продукт заради атаките в Червено море


Британците могат да останат без любим продукт заради атаките в Червено море
Снимка: iStock

5790

На британците може да им се наложи да се справят с недостига на някои видове чай – една от любимите напитки, след като индустрията на супермаркетите предупреди за риск за доставките заради прекъсване на корабоплаването в Червено море, предава.

Британският консорциум за търговия на дребно заяви, че е установил „временно прекъсване“ на някои линии за черен чай, а според източник от индустрията е имало известно забавяне на доставките на ароматизирания чай .

Въпреки че двете най-големи групи супермаркети на Острова показаха достатъчно онлайн предлагане на сайтовете си във вторник, компаниите предупредиха, че продължителността на прекъсванията на корабоплаването в Червено море ще покаже дали ще се стигне до празни рафтове и в Европа.

Снимка: iStock

Предупреждението за забавяния е първото за хранителен продукт, след няколко от търговци на дребно на дрехи, след като атаките на кораби от хути в и около Червено море, забавяйки търговията между Азия и Европа.

Великобритания – петият по големина вносител на чай в света, получава повече от половината от вносния чай от Кения и Индия, което я прави зависима от маршрута на Червено море.

Непреработеният чай се изпраща в Обединеното кралство за обработка и опаковане, което прави страната 10-ият най-голям износител в световен мащаб, според Института за износ и международна търговия (IEIT).

„Има временно прекъсване на някои линии за черен чай, но въздействието върху потребителите ще бъде минимално, тъй като търговците на дребно не очакват сериозно затруднения“, казва Андрю Опи, директор храни и устойчивост в British Retail Consortium, представляващ големите супермаркети.

Снимка: iStock

Според източник от индустрията, запознат с производството в областта на Обединеното кралство, въпреки че е имало няколко забавяния, те не са очаквали сериозен недостиг.

Алтернативният корабен маршрут около нос Добра надежда в Южна Африка може да добави 10-14 дни към пътуването спрямо преминаването през Червено море и Суецкия канал.

Няколко големи търговци на дрехи във Великобритания – Next, Pepco Group, Primark и Matalan, предупредиха за потенциална възможност за прекъсване на доставките в Червено море.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ефект от кризата в Червено море: Задава ли се скок на цените в Европа?

С 42 % е намалял търговският поток през Суецкия канал

Японските корабни компании преустановяват плаванията в Червено море

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички