Бюджет 2023 вече е факт - с основен акцент върху заплатите


Бюджет 2023 вече е факт - с основен акцент върху заплатите
Снимка: iStock/Guliver

27216

След рекордно дълго заседание - около 20 часа, парламентът прие държавния бюджет за 2023 година, който е с доста мисъл за 2024 година предвид факта, че над половината 2023 година вече е в историята.

Повече пари за заплати

Основен акцент в новия бюджет е пренасочването на капиталови разходи за заплати в различни държавни сектори, включително полицаи, пожарникари, военни, служби за сигурност, здраве и образование.

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лева. 5 млн лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция "Охрана".

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

Увеличават се с 30 млн. лева парите за заплатите в спешна помощ и РЗИ, съобщава БНТ. Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопастност на храните.

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева.

Бюджетната рамка

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели – 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. БНБ обаче намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%.

През държавният бюджет бяха променени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. Всички компании, които имат над 100 души персонал, ще трябва да плащат заплатите им по банков път.

ОЩЕ: Работещите във фирми с над 100 служители ще получават заплатите си само по банков път

В тази връзка финансовият министър Асен Василев увери, че за улеснение на хората ще бъдат поставени банкомати във всеки един клон на Български пощи дори и в малките населени места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.

Веднага след приемането на бюджета, Асен Василев благодари на депутатите и коментира пред репортери, че приетият бюджет е в първоначално зададените рамки и е доволен от него. Василев също така изтъкна, че в бюджета има достатъчно буфери, така че да бъде обрана разликата в растежа прогнозиран от БНБ на 1%, след като бюджета е изготвен при 1,8 на сто.

ОЩЕ: Държавните пари за 2023 - 2025 година - какво предвижда правителството

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички