Работещите във фирми с над 100 служители ще получават заплатите си само по банков път


Работещите във фирми с над 100 служители ще получават заплатите си само по банков път
Снимка: iStock

3612

Депутатите решиха фирмите с над 100 служители да изплащат заплати само по банков път. Това стана с гласовете на 125 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха БСП, ИТН и „Възраждане“. Новото правило ще важи за заплати над 1000 лева.

Мярката беше предложена от финансовия министър Асен Василев, като за ресторантьорите се въвежда без значение от броя на персонала. По предложение на ГЕРБ от новото изискване се изключват само лицата със сключен трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Този текст беше сред спорните, отпаднал в ресорната комисия с гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН. След разговори между лидерите на ГЕРБ и „ПП – ДБ“ двете страни постигнаха съгласие и идеята на министъра на финансите беше приета.

Целта на мярката е да се намали неформалната заетост и неплащането на данъци и осигуровки. Работодателските организации обаче са скептични, че това ще изсветли икономиката и ще сложи край на проблема „заплати в плик“.

Дебатът

„Таксите са изключително високи на фона на това, което получават българските служители, системата на банкоматите също не е развита. Преди да пристъпим към спорни стъпки за ограничаване на сивия сектор, може би трябва да помислим дали не затрудняваме хората по този начин. Промените не са най-удачните сега“, заяви Георги Гьоков от БСП.

„Членовете на Асоциацията на банките в България ще направят при минимална работна заплата да няма такса, говорено е и да се инсталират ПОС терминали, през които да се теглят пари без такси“, заяви в отговор финансовият министър.

„Банките не губят. Вие не излизате извън обсега на жълтите павета, нямате представа какво се случва в съседните села“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

Позицията на банките?

След като темата стана актуална през последните няколко седмици се разбра, че банките ще премахнат някои такси за използване на дебитни карти от хора на минимална заплата. Банковата общност сподели необходимостта от облекчени условия при обслужване на работниците на минимална заплата, обявиха от Асоциацията на банките в България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Край на таксите: Банки предлагат по-леки условия за работещите на минимална заплата

Плащат заплатите само по банков път във фирми с над 50 души персонал, за ресторантьорите мярката важи без ограничение

Инспектори ще дебнат за заплати в плик по морето

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички