България има ново правителство: Народното събрание одобри кабинета "Петков"


България има ново правителство: Народното събрание одобри кабинета "Петков"
Снимка: БГНЕС

4868

България най-после има ново редовно правителство. На партиите бяха нужни 7 месеца и 3 поредни парламентарни вота, за да съставят работещо парламентарно мнозинство, което подкрепи избора на новия премиер и министри.

След около 3 часа разпален парламентарен дебат, кабинетът на Кирил Петков беше избран със 134 гласа "за", 104 гласа "против", без въздържали се на извънредно заседание на парламента.

Самият Петков бе избран за премиер с 134 гласа "за", 104 гласа "против" и нито един "въздържал се".

"Днес е важен ден да продължим промяната – на мисленето и в управлението. Ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Обещавам да съм министър-председател на всички българи. Ще бъда пръв между равни, защото само отборно можем да постигнем всички тези цели. Имаме национални интереси, за които всички сме отговорни. Вярвам, че след 4 години България ще бъде съвсем различно място", каза Кирил Петков от парламентарната трибуна, представяйки новото правителство и очертавайки основните му приоритети.

Новият премиер и министри положиха клетва пред парламента и встъпиха в длъжност.

Кои са хората в новото правителство?

В новото правителство има 21 министри, като структурата му е разпределена на принципа 10:4:4:3 - 10 места за "Продължаваме промяната", по 4 за "Има такъв народ" и БСП и 3 за "Демократична България". Кабинетът Петков включва петима вицепремиери.

Министър-председател е лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Вицепремиер и министър на финансите, който ще отговаря и за еврофондовете, е другият лидер на формацията – Асен Василев. Вторият вицепремиер по ефективно управление е Калина Константинова от същата партия.

Третият вицепремиер и министър на икономиката и индустрията е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Четвъртият вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството е Гроздан Караджов, който е представител на "Има такъв народ".

Последният, пети вицепремиер и министър на околната среда и водите е Борислав Сандов, издигнат от Демократична България" като представител на "Зелено движение".

Министър на здравеопазването става председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Министър на енергетиката е представител на "Има такъв народ" – Александър Николов, който е бивш зам.-министър на енергетиката.

Бойко Рашков запазва поста си на министър на вътрешните работи. Теодора Генчовска става министър на външните работи. Тя е експерт от администрацията на президента Румен Радев и представител на "Има такъв народ".

Социален министър ще е Георги Гьоков от БСП. Бившият служебен премиер Стефан Янев става министър на отбраната. Министър на правосъдието ще е Надежда Йорданова, излъчена от "Демократична България". Служебният министър на образованието и науката академик Николай Денков запазва поста си.

Министър на земеделието е Иван Иванов от БСП. Министър на транспорта и съобщенията става Николай Събев, собственик на куриерската компания "Еконт Експрес".

Министър на иновациите и растежа е Даниел Лорер. Министър на електронното управление е ИТ експертът и предприемач Божидар Божанов, предложен от "Демократична България".

Министър на туризма е Христо Проданов от БСП. Министър на културата става младият Атанас Атанасов. Министър на спорта е представител на "Има такъв народ" – Радостин Василев.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички