Българите в чужбина по-лесно ще си сменят документите


Българите в чужбина по-лесно ще си сменят документите
Снимка: БГНЕС

17832

Българските граждани в чужбина могат да подават заявления за български лични документи без електронен подпис (КЕП) през сайта на Министерството на външните работи. Това е възможно благодарение на усилията на МВнР, по чиято инициатива бяха приети законови промени, а също и осигуряване на техническата възможност за по-доброто функциониране на автоматизираната информационна система за електронни услуги на ведомството.

"Когато станах външен министър, установих, че гражданите плащат за услугите на МВнР чрез държавни таксови марки или в брой. Днес вече сме въвели ПОС-терминали, но епидемията от Covid направи почти невъзможно и доста сложно двукратното посещение на българска консулска служба за подаване и получаване на документи.

Сега предлагаме на българските граждани, които вече са предоставили биометрични данни преди вадене на предишен документ, да подадат заявления за издаване на нов онлайн и да платят за услугата с виртуален ПОС терминал, което ще позволи те да посетят физически наш фронт офис единствено при получаването на готовия документ", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Системата е достъпна на ТОЗИ адрес и от началната страница на МВнР.

Изискванията, на които трябва да отговарят сънародниците ни, подаващи заявление за подновяване на лични документи – както с електронен подпис, така и без него, са следните:

– Да имат български паспорт или лична карта, който са получили по лично подадено заявление до 59 месеца преди искането за подмяна. Това гарантира, че гражданинът вече има снети необходимите биометрични данни, които се изискват за новия документ;

– Да нямат промяна на името, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или настъпили съществени и трайни изменения на образа на лицето;

– Плащането се извършва с банкова карта, която има функционалност за плащане през интернет.

Докога са валидни личните ви документи, можете да проверите ТУК.

Също така, само при подаване на заявление без електронен подпис документът, който трябва да бъде подновен, не може да бъде с изтекъл срок, като към заявлението трябва да бъде прикачено копие на валидния български личен документ.

Към този момент, предвид изискванията на чл. 160, ал.1 и ал.2 от Закона за движението по пътищата, тази нова възможност за подаване на заявления за български лични документи без използване на квалифициран електронен подпис не може да бъде използвана за издаване на дубликат на валидна шофьорска книжка. Изтича удължената валидност на личните документи

Също така, трябва да се има предвид, че когато заявлението за издаване на български личен документ е подадено по електронен път, получаването на готовия документ е възможно само лично в съответната консулска служба, посочена във онлайн формуляра, като връчването се извършва само след като самоличността на получателя бъде установена еднозначно и документът, чиято подмяна се иска, бъде върнат.

При подадено по електронен път заявление не се допуска получаването на готовия документ за самоличност чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга по реда на чл.17, ал.7 от ЗБЛД или чрез упълномощено лице, тъй като българските власти трябва да се уверят на място, че подалият заявлението онлайн съответства на получателя на документа. Плащанията са извършват в интернет чрез виртуален ПОС терминал.

До въвеждането на новата опция българските граждани над 18 г., живеещи извън България, можеха да подновят паспорта и личната си карта, а за гражданите, пребиваващи извън ЕС – и шофьорската си книжка, като подадат заявление в електронен формат само с използването на квалифициран електронен подпис.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички