Изтича удължената валидност на личните документи


Изтича удължената валидност на личните документи
Снимка: БГНЕС

15958

От понеделник, 14 септември, започва да изтича допълнителната 6-месечна валидност на личните карти и шофьорските книжки, приета със Закона за извънредното положение заради COVID-19. Така, ако личната карта или шофьорската книжка изтича на 13 септември, от 14 септември тя ще бъде невалидна.

Преди половин година беше удължена валидността за територията на страната на лични документи, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври. Това се отнасяше и за чужденците, пребиваващи у нас.

Тогава от МВР предупредиха, че въпросните документи ще са валидни само и единствено в България, а при предстоящо пътуване всеки български гражданин може да си извади нов документ.

Припомняме, че до края на септември България се намира в извънредна епидемична обстановка, но звената на МВР издаващи лични документи работят и всеки може да поднови своите документи.

Въпреки облекченията, много от българите предпочитат да подновят документите си веднага след изтичането им или непосредствено преди това, което доведе до приток на хора пред гишетата на паспортните служби.

През юни, юли и август беше отчетен почти двоен ръст на желаещите да подменят личните си карти и шофьорски книжки, а службите, които ги издават, бяха доста ангажирани.

За да се справят с голямата натовареност, от МВР удължиха работното време на паспортните служби в столицата. От средата на август жителите на София могат да посетят гишетата още в 7:00 ч. и да използват услугите им до 17:30 ч.

Обедните почивки са премахнати, като през работния ден има само едно прекъсване от 13:00 до 13:30 часа, когато се извършва дезинфекция на помещенията.

Нови опашки от хора се очакват през ноември и декември, тъй като тогава изтича валидността на голям брой документи.

Докога са валидни вашите лични документи, можете да проверите ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички