Здравният министър предлага удължаване на извънредната обстановка


Здравният министър предлага удължаване на извънредната обстановка
Снимка: БГНЕС

7127

Здравният министър Костадин Ангелов ще поиска от правителството да продължи извънредната епидемична обстановка в страната. Новината съобщи самият проф. д-р Ангелов във Варна. Извънредната ситуация вероятно ще бъде удължена с още 30 дни и ще продължи през целия месец септември, предаде БНР.

Извънредната епидемична обстановка замени извънредното положение у нас и влезе в сила от 14 май. Досега тя беше удължавана 3 пъти с по 2 седмици и един път с 1 месец с хоризонт до края на август. Сега ще продължи и през септември.

Новината идва в момент, когато статистиката отбеляза рекорден брой жертви на COVID-19 в България. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 15 386. Активните случаи са 4326, а в интензивно отделение са 65 души.

Има тенденция обаче за намаляване или запазване на нивата на заболеваемостта в страната през последните 2 седмици спрямо предишните две, обясни министърът. Предлагат удължаване на извънредната обстановка

Ако тенденцията се запази, няма да бъдат налагани нови ограничения. "Не възнамеряваме да засилваме мерките, ако цифрите останат такива", каза д-р Ангелов. Той определи като "грозна лъжа" твърденията, че наесен маските ще станат задължителни на открито. 

Здравната система ще издържи натиска на заразата с короновирус, дори заболеваемостта да се повиши, увери здравният министър. Той е във Варна, за да провери как болниците работят в условията на COVID-19.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички