Властите отново удължават извънредната обстановка


Властите отново удължават извънредната обстановка
Снимка: БГНЕС

12437

Властите подготвят ново удължаване на извънредната епидемична обстановка в България. Това потвърди премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг, посветен на икономическите мерки за преодоляването на последиците от кризата.

Извънредната ситуация ще бъде удължена с още 30 дни и ще продължи през целия месец август. "Със заповед на министъра ще удължим с още един месец извънредното положение заради пандемията, за да могат всички (икономически, б.р.) мерки да работят", каза Борисов.

Според премиера извънредната обстановка по никакъв начин не влияе на хората, а основната цел на продължаването ѝ е изпълняването на мерките.

Плановете за удължаване на мерките срещу вируса първоначално бяха разкрити от главния държавен здравен инспектор и член на кризисния щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за bTV.

Доц. Кунчев каза, че ще предложи да се удължи извънредната обстановка, но без да уточни с колко време. Очевидно темата е дискутирана между Борисов и кризисния щаб.

Причината е ясна – бързо нарастващия брой на заразените у нас напоследък. Инфектираните с Covid-19 у нас се удвоиха за по-малко от месец, като има средно около 200 нови случая на ден. Данните към момента не показват нищо оптимистично, призна Кунчев пред bTV.

Извънредната епидемична обстановка замени извънредното положение у нас и влезе в сила от 14 май. Досега тя беше удължавана 3 пъти с по 2 седмици с хоризонт до края на юли. Сега ще продължи и през август.

Властите у нас знаят, че не могат да спрат настъплението на коронавируса, по-скоро опитват да го забавят максимално. "Това, което си поставяме за цел, е да няма взривоопасно заболяване, в което така да притиснем здравната система и тя да не може да се справи. Важно е и да пазим и най-рисковите хора", настоя доц. Ангел Кунчев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички