Българската индустрия трета по спад на производството в ЕС


Българската индустрия трета по спад на производството в ЕС
Снимка: iStock

2927

Българската индустрия записва третият най-голям годишен спад на производството в Европейския съюз през месец април. Рязкото понижение се дължи отчасти на високата база от миналата година, когато страната ни беше сред първенците в ЕС по ръст на индустриалното производство.

Промишленото производство у нас намалява с 12.5% на годишна база през април, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Това е третото най-голямо понижение сред страните от ЕС, като по-сериозно свиване се отчита само в Нидерландия (-12.8%) и Естония (-15.1%). Освен високата база от миналата година, друго обяснение за резкия спад на производството у нас може да се търси в свиването в производството и износа на електроенергия и като цяло в икономическото забавяне в Европа, което се отазява на външната търговия.

В същото време най-голям скок в промишленото производство през април се наблюдава в Ирландия (+22.5%), Малта (+14.3%) и Дания (+12.2%).

Като цяло сезонно изгладеното промишлено производство в ЕС нараства с минималните 0.1% на годишна база през април, докато конкретно за еврозоната повишението е 0.2%, сочат оценките на Евростат.

Отчетоха годишен спад на промишленото производство за четвърти пореден месец

През април производството на капиталови стоки в ЕС нараства с 8.8% на годишна база, производството на недълготрайни потребителски стоки записва ръст от 1.8%, докато производството на дълготрайни потребителски стоки намалява с 6.1%, а това на междинните стоки и енергията регистрира спад от съответно 6.6% и 8.3%.

Понижение на производствената инфлация у нас през април

На месечна база индустриалното производство в ЕС нараства с 0.7% през април спрямо предходния месец март, като ръста за еврозоната достига 1% за същия период. През предходния месец март индустриалното производство намаля с 3.2% на месечна в ЕС и с 3.8% в еврозоната.

България първа в ЕС по спад на производствената инфлация на месечна база

Понижението в индустриалното производство в България на месечна база през април е 2.8%. Най-сериозен спад на месечна база се отчита в Нидерландия (-3.5%), Португалия (-5.5%) и Словения (-7.9%). Най-висок ръст на месечна база през април се наблюдава в Ирландия (+21.5%). Литва (+2.8%) и Швеция (+1.4%).

През април спрямо предходния месец се увеличава производството в ЕС на капиталови стоки с 12.1% и енергия с 0.3%. В същото време намалява производството на междинни стоки с 1%, дълготрайни потребителски стоки и недълготрайни потребителски стоки с по 2.2%.

България остава лидер по ръст на промишленото производство в Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички