Отчетоха годишен спад на промишленото производство за четвърти пореден месец


Отчетоха годишен спад на промишленото производство за четвърти пореден месец
Снимка: iStock

1768

Календарно изгладеният индекс на промишленото производство у нас намалява на годишна база за четвърти пореден месец, сочат данните на Национлания статистически институт.

Индексът на промишленото производство намалява с 12.6% на годишна база през месец април, след като записа понижение през първите три месеца на тази година от съответно 3.4%, 2.7% и 9.3%.

На месечна база индексът на промишленото производство се понижава с 2.9% в сравнение с март 2023 година, според предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 38.7%, в добивната промишленост - с 10.5%, и в преработващата промишленост - с 8.2%.

Съществен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 31.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 31.2%, производството на основни метали - с 21.8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - със 17.1%.

Индустриалното производство с първи спад от близо 2 години

Ръст е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 18.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 13.6%.

Месечни изменения

През април 2023 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост - с 8.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.9%, и в преработващата промишленост - с 3.0%.

Индустриалното производство намалява за втори пореден месец

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 11.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.7%, производството на превозни средства, без автомобили - с 8.6%, производството на облекло и производството на основни метали - с по 7.4%.

Ръст е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.9%, производството на мебели - с 11.4%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.1%, производството на хранителни продукти - с 4.3%.

Производствената инфлация в България рязко се е забавила през февруари

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички