Индустриалното производство намалява за втори пореден месец


Индустриалното производство намалява за втори пореден месец
Снимка: iStock

1483

Промишленото производство у нас записва годишен спад за втори пореден месец. Индексът на промишленото производство намалява през февруари с 1.8% на годишна база, след като през януари отчете годишно понижение от 3.4%, сочат предварителните календарно изгладени данни на Националния статистически институт. През януари българската индустрия отчете първи годишен спад от близо 2 години насам, като темнденцията продължава и през февруари.

На месечна база през февруари индустриалното производство нараства с минималните 0.6% спрямо предходния месец януари.

Годишни изменения

На годишна база понижение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - с 10.7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.0%, и в преработващата промишленост - с 0.3%.

Индустриалното производство с първи спад от близо 2 години

Съществен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на химични продукти - с 27.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 24.4%, производството на мебели - с 23.7%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 23.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 18.4%.

България първа в ЕС по спад на производствената инфлация на месечна база

Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 47.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 37.1%, производството некласифицирано другаде - с 18.5%.

Месечни изменения

През февруари 2023 г. увеличение спрямо предходния месец е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18.4%, и в добивната промишленост - с 3.2%, а намаление - в преработващата промишленост - с 2.9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 16.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15.0%, производството на химични продукти - с 11.5%.

България остава лидер по ръст на промишленото производство в Европа

Увеличение е регистрирано при: производството на облекло - с 6.9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.4%, производството на мебели - с 3.6%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички