Чехия отпуска 2.6 млрд. евро, за да намали енергийните разходи на бита и бизнеса


Чехия отпуска 2.6 млрд. евро, за да намали енергийните разходи на бита и бизнеса
Снимка: iStock

1814

Правителството на Чехия ще отпусне 66 милиарда крони (около 2,64 милиарда евро), за да компенсира част от енергийните разходи на домакинствата и фирмите през отоплителния сезон, който започва през октомври. Това обяви снощи пред журналисти чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, предаде ТАСС. Рекордна инфлация в Чехия

"Две трети от тази сума ще бъде отпусната на битовите потребители, а една трета - на фирмите", отбеляза Сикела. Той подчерта, че правителството на Чехия ще покрие част от енергийните разходи на всички битови потребители, предаде БТА.

Чешката централна банка CNB вчера повиши основния си лихвен процент до 7 на сто в опит да овладее покачващата се инфлация в страната. Увеличението с 1,25 процентни пункта изстреля лихвата до най-високото й равнище от началото на 1999 година, отбелязва АР.

През май инфлацията в Чехия достигна 16 процента на годишна база на фона на поскъпването на горивата, което е най-високото й равнище от 1993 година.

През миналата седмица чешката енергийна компания CEZ съобщи, че е намерила алтернативни източници на част от руските си газови доставки, след като от "Газпром" са я информирали, че ги намаляват. Чехия е постигнала споразумение за доставки на втечнен природен газ през терминал в Нидерландия. Водещ банкер: Европа и САЩ ще изпаднат в рецесия

Междувременно цените на бензина в Чехия достигнаха в сряда най-високото си равнище, откакто се води подобна статистика. Това съобщи чешката компания CCS, която проучва пазара на горива в страната от 2005 г. През миналата седмица литър бензин се е продавал на бензиностанциите в Чехия средно за 47,96 крони (около 2,2 долара). Цената на дизеловото гориво е била средно 48 крони (около 2,3 долара).

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички