Рекордна инфлация в Чехия


Рекордна инфлация в Чехия
Снимка: iStock

2635

Инфлацията в Чехия скочи през май до 16 процента на годишна база, съобщи Чешката статистическа служба (CSU), цитирана от DPA. Това е най-голямото покачване на цените в страната от 1993 година насам. Въпреки тавана на цените: Инфлацията все повече мъчи Унгария

Данните на чешката статистика показват, че скокът на инфлацията през миналия месец се дължи предимно на увеличените разходи за поддръжка на жилищата и на покачващите се цени на храните и горивата. Особено много е поскъпнало брашното - с 64,6% за една година, предаде БТА.

Чешката централна банка (CNB) провежда активна монетарна политика, за да ограничи инфлацията в страната. Наскоро тя повиши основният лихвен процент до 5,75 на сто, отбелязва Reuters.

Политиката на увеличаване на лихвените проценти обаче може да бъде замразена поради несъгласието с нея на президента на страната Милош Земан, който избира управителя на банката и членовете на борда на директорите ѝ.

Преди броени дни Земан назначи трима нови членове на седемчленния борд, информира онлайн изданието intellinews.com. И тримата имат "по-мек" профил и вероятно ще подкрепят следващия управител на Централната банка Алеш Михл, който е против ново покачване на основния лихвен процент. Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

Михл, който в началото на май беше беше определен от президента Земан за гуверньор на Чешката централна банка, ще встъпи в длъжност в началото на юли.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички